Markus Thorssell från Växjö är nybliven svensk mästare i trolleri för barn och vuxna, close-up, eller salongstrolleri. Här är han med sin hamster och kanin som han trollar med.

Markus Thorssell från Växjö är nybliven svensk mästare i trolleri för barn och vuxna, close-up, eller salongstrolleri. Här är han med sin hamster och kanin som han trollar med. Foto: Privat

Markus är svensk mästare i trolleri: "Min dröm är att ha en egen TV-show"

VÄXJÖ.

För 40 år sedan vann Joe Labero från Alvesta SM i trolleri - nyligen var det dags för en Växjöbo att vinna denna tävling på hemmaplan på Växjö Teater. – Min dröm är att ha en egen TV-show, säger MagicMarkus eller Markus Thorssell som han heter.

Av
Hans Nilsson

När Markus Thorssell var 17 år skrev han en lista på saker han ville bli bra på. På listan stod det att han skulle lära sig att spela piano och sjunga, dansa breakdance, bli bra på karate och att trolla.

Han blev dubbel svensk juniormästare i karate och sedan flera år är han musiklärare i sång och piano på Kulturskolan i Växjö.

Nu kan han som 35-åring även titulera sig som svensk mästare i trolleri både för barn och vuxna, eller close-up, salongstrolleri.

– Jag har en kanin och en hamster med i mina shower, det är ovanligt i Sverige idag att trolla med kaniner. Både kaninen och hamstern verkar tycka om att vara med och få uppmärksamhet och bli klappade, de är inte rädda, berättar Markus Thorssell.

– Jag tränar med dem varje dag och vänjer dem vid tricksen Jag kan trolla bort en förlovningsring på mina shower som sedan dyker upp tillsammans med hamstern i skon eller på ett annat oväntat ställe.

När Markus Thorssell ska beskriva sig själv som trollkarl vill han lyfta fram bredden och blandningen av tricksen. För honom handlar det om helheten i showen och att han är bra på att skapa kontakt med publiken.

– Jag lär mig namnen på de flesta i publiken, det skapar intimitet och det är uppskattat. Bland de mest uppskattade tricksen är nog det när jag eldar upp en sedel som de sedan hittar med sitt namn i en citron, men även korttricks är alltid populärt.

– Många av tricksen, som det med ringen som försvinner, är gamla klassiska tricks från 1800-talet och sen använder jag fem-sex olika tekniker för att det ska passa in i mitt nummer. Det handlar om att ha tålamod att träna in dem, det är den mest värdefulla egenskapen som trollkarl. Det och att vara öppen och ta in publiken och känna av människor är viktigt.

Markus Thorssell uppträder på alla möjliga tillställningar: företagsfester, privata fester, äldreboenden, kommunfester och festivaler. Han ska exempelvis trolla i konserthuset på Vårstad i Växjö den 25 maj och i sommar blir det en turné i Värmland.

– Drömmen är att få göra en egen TV-show på 40 minuter, berättar han.

Den världskände trollkarlen Joe Labero från Alvesta vet hur det är att ha en egen TV-show. Nu går Markus Thorssell lite i hans fotspår med SM-vinsten och han har faktiskt träffat Joe Labero.

– Det var väl nio eller tio år sedan, han var trevlig och hjälpsam mot mig. Han gav mig lite tips om vad jag kunde läsa för att lära mig mer tricks och han rekommenderade några butiker där de säljer böcker med bra tricks, minns Markus Thorssell.

Publicerad 06 May 2019 00:00