– Det är vi som styr i vår moské i Växjö, om vi tar emot pengar ska det vara villkorslöst, säger Ismail Abuhelal, imam i församlingen.

– Det är vi som styr i vår moské i Växjö, om vi tar emot pengar ska det vara villkorslöst, säger Ismail Abuhelal, imam i församlingen. Foto: Hans Nilsson

Imam om kritiken: "Det ökar fördomarna mot muslimer"

Slår tillbaka mot farhågor om extremisters inflytande

VÄXJÖ.

"Vi kan garantera att vi inte kommer ta emot pengar från någon som ställer krav på vår moské. Däremot välkomnar vi alla Växjöbor att skänka pengar till vår nya moské". Det säger Ismail Abuhelal som är imam i församlingen.

Av
Hans Nilsson

Ismail Abuhelal påpekar att det inte är säkert att det blir Saudiarabien eller Qatar som finansierar den planerade moskén i Araby som kan komma att kosta uppåt 80 miljoner kronor.

Han hoppas kunna samla ihop pengar till bygget från medlemmar i moskéer via uppbördshjälp på 0,7 procent från den skatteförpliktigade inkomsten.

– Vi har inte fått några pengar än, men det är inte regeringarna i Saudiarabien eller Qatar som skänker pengar till moskébyggen i Europa och USA. Det är rika människor i de länderna som vill göra en god gärning, om man gör det får man en belöning efter sin död, förklarar Ismail Abuhelal, i Stiftelsen Växjö Muslimer.

– Det är dessutom vi som styr i vår moské i Växjö, om vi tar emot pengar så ska det vara villkorslöst. Vi har våra stadgar och vi accepterar inte att det ställs några villkor, lägger han till.

"...de flesta muslimer vill leva i fred och de vill absolut inte ha med extremister att göra"

När Ismail Abuhelal får höra vad borgmästaren i Växjö, Bo Frank, och terrorexperten Magnus Ranstorp säger om att det är risk för extremism med en finansiering av en ny moské i Växjö från Saudiarabien och Qatar blir han upprörd.

– Det är olyckligt att Bo Frank och Magnus Ranstorp säger så här, det ökar fördomarna mot muslimer. Jag påstår inte att alla muslimer är änglar, men de flesta muslimer vill leva i fred och de vill absolut inte ha med extremister att göra, säger Ismail Abuhelal.

– Bo Frank ogillar vad vi än gör nuförtiden, han gillar inte våra böneutrop och han gillar inte att vi vill bygga en moské. Det är på senare år han har blivit sådan, han har vänt 180 grader, anser Ismail Abuhelal.

Publicerad 22 May 2019 09:15