Rekommendationsbrevet från Växjö kommun den 26 november 2004.

Rekommendationsbrevet från Växjö kommun den 26 november 2004. Foto: Skärmbild

Kommunen skrev rekommendationsbrev för moskén

"Det är riktat mot internationella bidragsgivare"

VÄXJÖ

. Den 26 november 2004 skrev Växjö kommun ett rekommendationsbrev på engelska där man går i god för muslimerna i Växjö och en moské. "Det är ett bra brev som visar god vilja, riktat mot internationella bidragsgivare", tycker Ismail Abuhelal, imam i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Brevet är undertecknat av Carl-Olof Bengtsson (S), som 2004 var kommunalråd i Växjö kommun och Marita Svensson, dåvarande kommunchef.

I brevet nämns bland annat att Stiftelsen Växjö Muslimer behöver hjälp med att finansiera köpet av tomtmark eller en byggnad och för att kunna förverkliga bygget av en moské och en skola i Växjö.

"...eftersom det är på engelska är det riktat mot andra länder"

Ismail Abuhelal, imam i församlingen i Växjö, ser det här som ett bevis på att Växjö kommun går i god för Stiftelsen Växjö Muslimer och ett moskébygge finansierat av andra länder.

– Det är ett rekommendationsbrev som är riktat till alla som kan tänkas vara bidragsgivare till moskén, och eftersom det är på engelska är det riktat mot andra länder. Men alla bidragsgivare är välkomna, säger Ismail Abuhelal.

– Vi ser det här brevet som ett bevis på att vi muslimer och politikerna och tjänstemännen på Växjö kommun har ett gott samarbete. Men det är 15 år sedan, och det politiska klimatet har ändrats lite mot oss på grund av krig och konflikter i andra länder. Det märks på vissa politiker i Växjö, lägger han till.

"...det politiska klimatet har ändrats

lite mot oss!

Publicerad 22 May 2019 00:00