Araby har problem med kriminalitet och social oro, men Afrah Ismail och hennes dotter Iman Hussein trivs i bostadsområdet. – Gemenskapen är helt otrolig i Araby, vi känner oss trygga här och skulle inte vilja bo någon annanstans i Växjö, säger de.

Araby har problem med kriminalitet och social oro, men Afrah Ismail och hennes dotter Iman Hussein trivs i bostadsområdet. – Gemenskapen är helt otrolig i Araby, vi känner oss trygga här och skulle inte vilja bo någon annanstans i Växjö, säger de. Foto: Hans Nilsson

”Växjöborna är livrädda för Araby, men vi är trygga och känner oss hemma här”

VÄXJÖ.

Araby har den senaste tiden återigen drabbats av händelser som skapar oro. Men för Afrah Ismail och hennes dotter Iman Hussein är Araby en bra plats att bo på. "Växjöborna är livrädda för Araby, de tror att de ska bli rånade och misshandlade här, men vi trivs jättebra och känner oss trygga", säger de.

Av
Hans Nilsson

"Det bubblar i Araby efter skottlossningen", sade kommunpolisen Scott Goodwin nyligen i en intervju med Lokaltidningen.

Skottlossningen inträffade en lördagkväll vid Centrumskolan i Araby för några veckor sedan. Ett par dagar senare kastade ungdomar i Araby sten mot polisen vid ett ingripande mot en 16-åring som misstänktes för narkotikabrott.

Araby är sedan några år klassat som ett av 23 särskilt utsatta bostadsområden i Sverige. Ett område med hög kriminell närvaro, sociala problem, boende som inte vill delta i rättsprocessen och där det är svårt för polisen att göra sitt jobb.

Bilbränder, stenkastning mot blåljuspersonal och knarkförsäljning har präglat området. De senaste åren har polisen i samarbete med kommunen och de boende satsat på att skapa lugn i området. Enligt polisen har det blivit lugnare i Araby.

Två av de boende som trivs i Araby och som arbetar i området är Afrah Ismail och hennes dotter Iman Hussein.

– Jag har bott i Araby i 30 år, jag kom hit 1989 efter att ha bott i Somalia och i Saudiarabien. Under alla de här åren har jag fått höra att Araby är skit. Nu är ryktet om Araby sämre än någonsin, men jag tycker att det är bättre här idag än det var för 30 år sedan, jag trivs jättebra, säger Afrah Ismail.

– Det finns många nationer representerade och det talas 130 olika språk. Vi känner oss hemma här. Jag skulle inte vilja bo någon annanstans i Växjö, förklarar Afrah och fortsätter:

– Mina yngsta barn går i skolan på Söder och när jag går där på morgnarna är det inte en människa ute. Det tycker jag är skrämmande, då blir jag rädd. Så är det inte i Araby, här är det oftast mycket folk ute, både barn och vuxna.

Iman, som är 27 år, längtar inte heller efter att bo i ett annat område i Växjö.

– Jag känner mig aldrig otrygg i Araby, det är ingen som hoppar på mig här. Däremot har det hänt att folk har försökt slita av slöjan när jag har varit inne i stan och jag har fått höra elaka saker för att jag är muslim. Men här i Araby kan jag ha slöja på mig utan att någon bryr sig om det, berättar Iman Hussein.

– Gemenskapen är helt otrolig i Araby. Man tar hand om varandra. Om det är någon som är sjuk eller har problem finns det alltid flera som hjälper den personen på olika sätt och som kommer hem och hälsar på.

Afrah har varit engagerad i samhällslivet i Araby i flera år och Iman går i hennes fotspår. Nu har Afrah en tjänst som brobyggare och ingår i kommunens fältgrupp.

– Jag jobbar med nyanlända för att de ska lära sig att förstå det svenska samhället. Föräldrarna undrar hur de ska uppfostra sina barn i Sverige, det är verkligen inte samma sak som i deras hemländer, säger hon.

– De tror att svenska myndigheter tar deras barn ifrån dem om de försöker fostra dem. De tror att de inte får göra något, barnen säger till föräldrarna att de ringer till polisen om de slår dem. Därför vågar föräldrarna inte sätta gränser och säga till barnen att de inte får vara ute sent.

Iman jobbar som ledare för en tjejgrupp med sjätteklassare på Centrumskolan i Araby. Hon håller även i en öppen verksamhet, Tjejer emellan, för flickor i åldern 13 år och uppåt.

Afrah och Iman är lite av förebilder, eller rentav hjältar i Araby, som en man uttrycker det när Lokaltidningen träffar dem utanför Araby Park Arena.

När det började hetta till rejält i Araby med barn och ungdomar som sköt fyrverkerier mot polisen precis innan nyår 2015 var det bland andra Afra och Iman som försökte ta tag i situationen för att skapa lugn.

– Vi såg när de sköt raketer mot polisen, de sköt mot mig också. Jag blev arg och gick fram och skällde på dem. Det var barn som lekte med raketerna, en del var bara 11-12 år och många var 14-15 år, minns Iman.

– Jag blev frustrerad, och jag tänkte att så här kan vi inte ha det. Vi startade vuxenvandringar 2016 för att skapa lugn i Araby. Då var det ett tiotal vuxna som vandrade två-tre dagar i veckan i området, jag var med och organiserade det, säger Afrah.

Det är fortfarande ett gäng som vuxenvandrar varje vecka i Araby med Afrah som organisatör. Deras insats och polisens arbete har gjort att det har blivit mycket lugnare i området, tycker Afrah och Iman.

Men de pekar också på att problemen i området inte är över för det. Knarkförsäljningen är ett stort bekymmer. De menar att det är ett 30-tal killar i 14-15-årsåldern upp till 20-årsåldern som säljer knark och skapar oro i Araby.

– Jag ser själv ibland att det säljs knark helt öppet på vissa platser i Araby. Det händer att jag säger till killarna, "vad håller ni på med?", de svarar att de inte klarade skolan och att de inte får något jobb, berättar Afrah och fortsätter:

– Många nyanlända barn och ungdomar är analfabeter, de har inte haft möjlighet att gå i skolan i sina hemländer och de har inte samma möjligheter som andra barn i Sverige. Hur ska de klara skolan? Den svenska skolan är inte gjord för dem, dessutom har de ett trauma som följer när man har flytt krig.

– Själva området är det inga problem med, utan det är vissa människor i området som har hamnat utanför samhället. Människorna som bor i Araby vill få jobb och utbilda sig, men möjligheterna är inte samma för alla, inflikar Iman.

Iman och Afrah pekar på att segregationen i Växjö är påtaglig och de menar att politikerna borde intressera sig mer för Araby.

– Många i Araby tycker att politikerna skiter i oss som bor här. Man måste satsa mer på ungdomarna i Araby och ge dem en chans och politikerna borde lyssna mer på oss. Det finns till exempel ingen fritidsgård i Araby och när de skulle bygga Araby Park Arena lyssnade de inte på oss och vad vi ville ha där, menar Iman.

– Men politikerna bor och arbetar inte i Araby, de vet inte hur det är här. De och många andra Växjöbor är livrädda för att besöka Araby, de har en så negativ bild. De tror att de ska bli rånade och misshandlade här, säger Afrah och Iman.

Publicerad 03 June 2019 00:00