– Vi har pratat med eleverna och vi har har inte kunnat bekräfta att det skulle finnas något fall av

– Vi har pratat med eleverna och vi har har inte kunnat bekräfta att det skulle finnas något fall av "manning" hos oss eller att flickor ska ha tvingats utföra sexuella handlingar, säger Torbjörn Öberg, rektor på Elin Wägnerskolan. Foto: Växjö kommun

Rykte om att elever tvingas slåss skapar oro

"Det går inte polisanmäla ett rykte"

VÄXJÖ.

Det går rykten om att fenomenet "manning", där tonåringar tvingas att slåss inför publik, har kommit till skolorna i Växjö och att det ska ha startat på Elin Wägnerskolan. Men inga polisanmälningar har gjorts. – Det här skapar onödig oro, vi har inte kunnat bekräfta att det är sant och det går ju inte anmäla ett rykte, säger Torbjörn Öberg, rektor på Elin Wägner.

Av
Hans Nilsson

På sociala medier sprids det sedan en tid ett rykte om att fenomenet "manning" ska förekomma bland högstadieungdomar på skolorna i Växjö. Lokala medier har dessutom rapporterat om det.

"Manning" innebär att elever på skolor utmanar andra elever på slagsmål efter skoltid. Man bestämmer träff och slåss och det filmas och läggs ut på sociala medier. Den som inte går med på det hotas med våld.

Det här fenomenet ska ha förekommit i Stockholm och nu spridits till Växjö, enligt uppgifter. Några flickor i årskurs 6 på Elin Wägnerskolan i Växjö ska enligt ryktet ha slagit larm efter att ha blivit tvingade att slåss och utföra sexuella handlingar.

Men på polisen i Växjö ställer man sig frågande till om det här stämmer. Scott Goodwin är mycket skeptisk till sanningshalten i detta.

– Vi har inte fått in någon polisanmälan om "manning". Det är ingen som har ringt till mig om det här och det är inget som vi poliser pratar om. Jag tror att det är ett rykte som har startat på Elin Wägnerskolan. Sedan har några rektorer skickat ut information till föräldrar om det, förklarar Scott Goodwin, kommunpolis i Växjö.

– Det hela är överdrivet, först ska elever alltså utmanas att slåss och det ska filmas och om de inte slåss blir de misshandlade. Det känns väldigt konstigt, jag får inte ihop det. Just nu känns det här bara som ett rykte, det hade varit bra om de hade ringt oss om det här, lägger han till.

Torbjörn Öberg är rektor på Elin Wägnerskolan, en 6-9-skola med 370 elever på Västerled vid Storgatan 50 och 52.

Det är på Elin Wägner ryktena ska ha uppstått. Men Torbjörn Öberg håller med Scott Goodwin, han tror inte att det är mer än just rykten.

– Det finns ett rykte som har spridits på sociala medier. Vi har pratat med eleverna och vi har har inte kunnat bekräfta att det skulle finnas något fall hos oss av "manning" eller att några flickor ska ha tvingats utföra sexuella handlingar, säger Torbjörn Öberg.

– Alla rektorer har uppmanats av utbildningsförvaltningen att skicka ut information till föräldrarna om det här, men jag känner att det här mest är ett rykte som skapar en onödig oro.

Publicerad 10 June 2019 00:00