Journalisten, författaren och James Joyce-fantasten Christer Nordmark från Alvesta kommer till Det fria ordets hus i Växjö den 16 juni,

Journalisten, författaren och James Joyce-fantasten Christer Nordmark från Alvesta kommer till Det fria ordets hus i Växjö den 16 juni, på Bloomsday, för att berätta om författaren James Joyce och hans roman “Ulysses”. Foto: Eva Cesar

Det fria ordets hus firar Bloomsday med författare från Alvesta

VÄXJÖ.

I hela världen firas Bloomsday den 16 juni efter huvudpersonen i James Joyce berömda roman "Ulysses". Även på Det fria ordets hus i Växjö firas denna dag, med föreläsning om "Ulysses" av journalisten Christer Nordmark från Alvesta.

Av
Hans Nilsson

Romanen "Ulysses" utspelar sig under ett dygn i Dublin den 16 juni 1904. I boken får läsaren följa huvudpersonen Leopold Bloom och hans tankar och upplevelser.

Den 16 juni firas "Bloomsday", döpt efter Leopold Bloom, i över 60 länder. Bloomsday firas alldeles speciellt i Dublin, staden där James Joyce föddes och där han står staty, och i Paris där bodde Joyce i 20 år, i New York och London.

I Sverige firas Bloomsday i Stockholm och i Växjö, den 16 juni klockan 14.00-15.00, på Det fria ordets hus.

Då kommer journalisten, författaren och James Joyce-fantasten Christer Nordmark från Alvesta dit för att berätta om författaren James Joyce och hans roman “Ulysses”.

– 1975 läste jag "Ulysses", som i den översättningen hette "Odysseus", första gången. Helt obegriplig. 20 år senare var det dags igen - nu med en guidebok som hjälp. Plötsligt öppnade sig romanen och en hel värld blev synlig, berättar Christer Nordmark.

– Romanen är ett mästerverk i språk, berättande, filosofi, politik och humanism. "Ulysses" är den mest uppmärksammade av modernismens romaner. Ingen annan roman har det forskats så mycket kring, lägger han till.

Förstautgåvan av "Ulysses" är den dyraste av alla 1900-talets romaner, den gick för över tre miljoner kronor på auktion nyligen. .

Vid firandet på "Det fria ordets hus" den 16 juni deltar även teaterpedagog Amina Schlich. Hon kommer att läsa ur Mollys berömda monolog som avslutar "Ulysses".

Publicerad 11 June 2019 00:00