Elizabeta Antonov vill lära sig att prata perfekt svenska. Därför går hon och sonen Adam på

Elizabeta Antonov vill lära sig att prata perfekt svenska. Därför går hon och sonen Adam på "Promenad för att integrera" runt Växjösjön med Aida Baxholm som ledare. Efter promenaden fikar de vid Strandbjörket. Foto: Hans Nilsson

Elizabeta promenerar för att lära sig svenska bättre

Satsning på föräldralediga nyanlända

VÄXJÖ.

"Promenera för att integrera" är en satsning på föräldralediga nyanlända i Växjö som vill lära sig svenska bättre. – Jag älskar Sverige och jag vill lära mig mer om kulturen här och prata perfekt svenska, säger Elizabeta Antonov.

Av
Hans Nilsson

Våren 2018 ordnades de första barnvagnspromenaderna i Växjö för mammor och pappor som är nya svenskar.

Projektet heter "Promenera för att integrera" och syftet är att föräldralediga nyanlända och svenska föräldrar ska mötas, knyta vänskap, ha kulturella utbyten och prata svenska. Det det är den ideella föreningen Institutet för lokal och regional demokrati, ID, i Växjö som driver projektet.

"Jag älskar den svenska kulturen och demokratin"

Aida Baxholm är projektledare och håller i promenaderna. På Facebook finns en promenadgrupp med 120 medlemmar och där ordnas det omröstningar om var och när man ska promenera ihop.

På onsdagar går Aida Baxholm ihop med ett gäng med föräldrar med barnvagnar runt Växjösjön. Sedan tar de en fika på Strandbjörket och på torsdagar gör man samma sak i Araby och fikar på Panncentralen eller Tallgården.

– Det här är jättetrevligt, det brukar vara ett tiotal föräldrar på promenaderna. Som mest har det varit 20 personer, det här är bara för föräldralediga och deras barn, förklarar Aida Baxholm och fortsätter:

– Tanken är att promenaderna ska främja integration och att man får öva på språket. Föräldralediga tillbringar mycket tid ensamma, även när de är ute på promenad och vi har sett att deltagarna tycker det är kul att komma ut och träffa andra som också är föräldralediga, över en promenad och en fika.

Just den här onsdagen när Lokaltidningen är på plats för att intervjua är det bara Elizabeta Antonov, med sin drygt ettårige son Adam som har anslutit till promenaden mred Aida Baxholm runt Växjösjön.

– Det är första gången jag är med och promenerar, säger Eliza Beta. Jag brukar vara med i en grupp som heter "Svenska med baby" på biblioteket. Jag har lärt mig en del svenska där, men de har uppehåll nu.

Elizabeta Antonov lämnade sitt hemland Nordmakedonien, som det numera heter, och stack till Sverige för tre och ett halvt år sedan. I Växjö träffade hon en man och de gifte sig och skaffade Adam.

– Jag var inte glad när jag bodde i Makedonien, jag valde Sverige för att jag inte har några släktingar här. Den makedonska kulturen är så jobbig, säger Elizabeta.

Hon stortrivs i Sverige och längtar inte tillbaka till Nordmakedonien, där hon jobbade som historielärare på mellanstadiet och högstadiet.

– Jag saknar min familj, men jag saknar inte Makedonien. Jag bor i Sverige och jag är så glad här, jag älskar den svenska kulturen och demokratin. Jag gillar naturen, luften och vattnet i Sverige. I Makedonien var luften så dålig att det var svårt andas och vattnet var så dåligt att man var tvungen att köpa vatten på flaska, berättar Elizabeta.

– I Sverige är det lugnt och tyst och människorna är tysta och det tycker jag om, i mitt hemland är det stökigt och skrikigt och mycket ljud. Jag har makedonska kompisar i Sverige men jag gillar inte den makedonska kulturen. Det är inte riktig demokrati i Makedononien.

Ett stort mål för Elizabeta är att lära sig så bra svenska att hon kan bli historielärare eller arkivarie i Sverige.

– Jag vill lära mig mer om den svenska historien och kulturen, och jag vill lära mig att prata perfekt svenska, slår hon fast.

Publicerad 22 June 2019 03:00