– Sedan några år märker vi att flera olika nätverk som sysslar med organiserad brottslighet vill etablera sig i Växjö. Men vi jobbar proaktivt hela tiden så att kriminella nätverk inte får fäste här, säger Christofer Salomonsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Växjö.

– Sedan några år märker vi att flera olika nätverk som sysslar med organiserad brottslighet vill etablera sig i Växjö. Men vi jobbar proaktivt hela tiden så att kriminella nätverk inte får fäste här, säger Christofer Salomonsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Kriminella nätverk försöker etablera sig i kommunen: "Vi kraftsamlar"

Hittils har polisen lyckats stoppa dem

VÄXJÖ. Flera kriminella nätverk har de senaste åren visat stort intresse för att etablera sig i Växjö kommun – men polisen har lyckats stoppa dem. "Så fort vi ser tendenser till organiserad brottslighet kraftsamlar vi genast", säger Christofer Salomonsson vid Växjöpolisen.

Av
Hans Nilsson

Sedan 2017 rasar det ett krig om knarkmarknaden i Värnamo. Det kriminella mc-gänget Bandidos i Lagan strider med ett gäng unga män som i polisens förundersökning beskrivs som albansidan av gängkonflikten.

Det har varit flera skjutningar på öppen gata, biljakter med skottlossning och sprängningar i Värnamo med omnejd. Några personer har skadats, men ingen har dött.

För att hantera situationen har polisen i Värnamo, som tillhör ett annat område, fått ta hjälp av Växjöpolisen vid ett antal tillfällen.

– Det stämmer, vi har stöttat polisen i Värnamo vid några planlagda insatser i år. Vi har bistått dem med polismän vid husrannsakningar och kontroller och vid en större fest med Bandidos, förklarar Christofer Salomonsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Växjö.

– Vi lär oss mycket av de här insatserna och får viktig information, men det är inte ovanligt att vi gör insatser i andra polisområden. Hjälper vi polisen i Värnamo så kan vi hoppas att de hjälper oss om vi behöver det.

Upprinnelsen till gängkriget i Värnamo var när mc-gänget No Agony 2015 skaffade en klubblokal på Södergårdsvägen i utkanten av Åby och Lagan i Ljungby kommun. En av de mest framträdande personerna hade tidigare varit ledare i den nazistiska och våldsamma organisationen Blood and Honour som låg bakom flera aktioner i Växjö och Kronoberg för 15-20 år sedan.

No Agony blev snart underklubb till kriminella mc-gänget Bandidos. Man bytte namn till Cobra MC Sweden och fick använda Bandidos färger. Med tiden blev man fullvärdiga Bandidos Ljungby. Vid flera husrannsakningar i klubblokalen, där även Växjöpolisen deltog, hittade man olagliga substanser.

I vintras lyckades Ljungby kommun köpa loss den fastighet i Lagan som Bandidos har haft som klubblokal. Men i samband med det bytte Bandidos Ljungby namn till Bandidos Wernamo och det finns en oro att Bandidos letar efter en lokal och kommer att etablera sig i Värnamo.

Allt det här utspelar sig bara några mil från Växjö, men i Växjö råder det inga gängkrig med skjutningar på öppen gata och sprängningar. I Växjö har exempelvis Bandidos inte någon klubblokal. Christofer Salomonsson förklarar varför det är så:

Det finns individer i Växjö med kopplingar till kriminella nätverk, och sedan några år märker vi att flera olika nätverk som sysslar med organiserad brottslighet vill etablera sig fysiskt i Växjö

– Det finns individer i Växjö med kopplingar till kriminella nätverk, och sedan några år märker vi att flera olika nätverk som sysslar med organiserad brottslighet vill etablera sig fysiskt i Växjö. Vi ser detta i vår underrättelseverksamhet och i förundersökningar och vi får tips om det, säger han.

– Men vi jobbar proaktivt hela tiden, det är viktigt att göra det så att kriminella nätverk inte får fäste. Om vi ser att det är tendenser till organiserad brottslighet utifrån eller på plats i Växjö samverkar vi i olika fall med en mängd olika aktörer i vårt arbete mot grov organiserad brottslighet för att se till att krimninella organisationer inte kan etablera sig här.

Lokaltidningen frågar om polisen i Växjö redan har stoppat Bandidos när de har försökt köpa en fastighet här. Vi frågar också om rättegången i Växjö nyligen, där tungt beväpnade poliser bevakade tingsrätten, har med organiserad brottslighet att göra.

Fyra personer stod åtalade för människorov och synnerligen grov misshandel, där en man i Växjö som ska ha fått lillfingret avklippt med en plåtsax.

– Jag vill inte kommentera detta, svarar Christofer Salomonsson.

Publicerad 24 June 2019 00:00