Scensommar som inleds den 26 juni och avslutas den 14 augusti firar fem år och bjuder på ett väldigt stort och brett utbud. Evenemanget slår alla rekord i år och kommer för första gången att ha föreställningar i alla åtta kommuner i Kronobergs län.

Scensommar som inleds den 26 juni och avslutas den 14 augusti firar fem år och bjuder på ett väldigt stort och brett utbud. Evenemanget slår alla rekord i år och kommer för första gången att ha föreställningar i alla åtta kommuner i Kronobergs län. Foto: Scensommar

Scensommar slår rekord och erövrar hela Kronoberg

VÄXJÖ.

Scensommar firar fem år och tar klivet utanför Växjö kommun - nu ska evenemanget erövra hela Kronobergs län i en satsning på totalt 2, 6 miljoner kronor. – Det här är jätteroligt, säger Therese Johansson, projektledare för Scensommar.

Av
Hans Nilsson

Scensommar som inleddes den 26 juni och avslutas den 14 augusti firar fem år och bjuder på ett väldigt stort och brett utbud.

Det handlar om totalt 70 föreställningar och en massa artister, band och olika aktörer, det är allt ifrån Titiyo till barnföreställningar med Mamma Mu och Kråkan med Teater Trampolin.

Scensommar har aldrig varit så stort som det är i år.

– Det är rekord i antal akter och föreställningar och det är ett bra och brett program där vi når ut till både barn och ungdom och äldre. De största aktiviteterna sker i Linnéparken i Växjö, men i år täcker vi dessutom hela länet för första gången, berättar Mattias Lenhoff, samordanare av Scensommar.

– Det är fantastiskt roligt för oss som jobbar med det här att komma ut på de olika orterna i Kronobergs län och träffa folk i föreningarna och se alla de fina hembygdsgårdarna och känna allt engagemang som finns i bygderna.

Scensommar utgår från Växjö kommun, och för de föreställningar som sker här är budgeten 780 000 kronor. Men i och med att alla åtta kommuner i Kronobergs län är med i år går Region Kronoberg in med ytterligare 1, 8 miljoner kronor för att stötta Scensommar.

– Vi samordnar det åt Region Kronoberg, vi tycker att det är väldigt roligt att samhällsföreningar och hembygdsföreningar i orterna vill vara en del av Scensommar, säger Therese Johansson, som leder arbetet med Scensommar.

Scensommar är kanske i första hand ett evenemang för barnfamiljer, men flera akter når en publik av både äldre och tonåringar. Detta är bara ett litet axplock ur det digra programmet.

Grant inleder Scensommar den 26 juni i Linnéparken, med musik som för tankarna till Lana Del Rey, Kate Bush och Florence Welch.

Musica Vitae står på samma scen den 29 juni och bjuder på musik av bland annat Sibelius, Grieg, Andrée och Peterson-Barger. Presentatör är Pernilla Eskilsdotter.

Hagaparken i Alvesta får den 10 juli besök av Djungelns hemlighet med Eva Funck & Hönapöna. Eva Funck har varit programledare för flera tv-program och fått pris för att ha gjort Sveriges bästa faktaprogram för barn och utsetts till Svenska folkets kunskapsspridare.

Titiyo, Sveriges souldrottning, uppträder i Linnéparken den 31 juli. På 90-talet visade hon vägen för en moder svensk soulpop.

Den 18 juli på Bergendahlska gården spelar Toni Holgersson som sedan debuten 1989 har släppt tio hyllade album där han ofta skriver om livets trasighet och ljuspunkter med poetisk nerv.

Jan Johansen Trio spelar i Lammhults Hembygdsgpård den 12 juli. Rocklegendaren Plura från Eldkvarn intar Linnéparkens scen den 7 augusti och albumaktuella Molly Sandén avslutar Scensommar den 14 augusti på samma scen.

Publicerad 24 June 2019 00:00