Lars-Ove Kårehed, vaktmästare på IOGT-NTO, blickar ut över det tak till samlingslokalen vid Vattentorget i Växjö som till stora delar kommer vara täckt av solpaneler i höst.

Lars-Ove Kårehed, vaktmästare på IOGT-NTO, blickar ut över det tak till samlingslokalen vid Vattentorget i Växjö som till stora delar kommer vara täckt av solpaneler i höst. Foto: Hans Nilsson

IOGT-NTO installerar solpaneler för 700 000

VÄXJÖ.

IOGT-NTO i Växjö vill installera solpaneler för 700 000 kronor på taket till samlingslokalen vid Vattentorget i höst. – Vi hoppas att de ska täcka 40 procent av husets årliga elförbrukning, säger Emil Johansson, IOGT-NTO.

Av
Hans Nilsson

Det är IOGT-NTO:s byggnadsförenings styrelse i Växjö som har klubbat att man ska installera 128 solpaneler med solceller på taket till huset vid Vattentorget.

Nu hänger det på bygglovet. Man har sökt bygglov på kommunen och hoppas på svar inom ett par månader. Om allt går som man har tänkt sig kommer 128 solpaneler installeras på taket till IOGT-NTO:s samlingslokal i höst.

Solpanelerna kommer att täcka halva taket och det mesta av taket mot Växjösjön och Vattentorget.

Det hela kostar 700 000 kronor. Vid installation av solceller för samlingslokaler har man rätt att söka pengar från Boverket och kommunen.

IOGT-NTO har fått 345 000 kronor i bidrag till solpanelerna av Boverket och 210 000 kronor av Växjö kommun. Resten, 145 000 kronor, är egen insats från IOGT-NTO.

– Det är mycket pengar, men vi har låtit två företag som jobbar med solceller göra en beräkning av hur mycket el det här kan ge. De har kommit fram till att solcellerna kan räcka till 30-40 procent av vår årliga elförbrukning i huset, förklarar Emil Johansson, kassör i IOGT-NTOS byggnadsförening.

– Vi har bra förutsättningar för attt använda solceller. Husets läge är bra och vi har ju daglig verksamhet där elen behöver användas hela tiden.

Publicerad 25 June 2019 00:00