Tyrolen har lyckats boka den världsberömda duon Amadou & Mariam från Mali den 28 juni. Det gifta och blinda paret Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia spelar en mix av afro beat, afropop och folk och låtarna sjungs på franska, engelska och bambara som är ett språk som talas i länderna i Västafrika.

Tyrolen har lyckats boka den världsberömda duon Amadou & Mariam från Mali den 28 juni. Det gifta och blinda paret Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia spelar en mix av afro beat, afropop och folk och låtarna sjungs på franska, engelska och bambara som är ett språk som talas i länderna i Västafrika. Foto: Pressbild

Världsberömd duo från Mali spelar på Tyrolen

BLÄDINGE.

Den 28 juni kommer den världsberömda duon Amadou & Mariam från Mali till Tyrolen för spela afro beat - det är dags för Världens Fest i parken i Blädinge igen med musik, mat och dans.

Av
Hans Nilsson

Sommaren 2018 hade Världens Fest premiär på Tyrolen. Då fylldes Tyrolen med musik och kultur från hela världen. Den 28 juni i år kör man en fest igen med samma tema i parken.

Man har lyckats boka den världsberömda duon Amadou & Mariam från Mali i västra Afrika. Det gifta och blinda paret Amadou Bagayoko och Mariam Doumbia spelar en mix av afro beat, afropop och folk och låtarna sjungs på franska, engelska och bambara som är ett språk som talas i länderna i Västafrika.

Amadou & Mariam flyttade till Paris och började samarbeta med artisten och producenten Manu Chao. De spelade in den officiella låten för fotbolls-VM 2006, "Celebrate the day", tillsammans med Herbert Grönemayer och 2008 släppte de sitt sjätte album "Welcome To Mali". Låten "Sabali" blev en hit och det årets mest spelade franska låt världen över.

Amadou & Mariam har turnerat flitigt i hela världen i flera år och har varit förband åt akter som Coldplay, Blur och U2. De upppträdde i Hulstfredsfestivalen 2006 och på Way Out West 2009.

När de kommer till Tyrolen i Alvesta kommun den 28 juni har de precis spelat i Portugal och Frankrike och ska sedan vidare till Franrike igen och Norge, Spanien, Slovakien, Nederländerna och Storbritannien.

Den 28 juni kommer dessutom Faela, Uroish och Lamine Cissoko till Tyrolen. Faela är en Malmöbaserad orkester med musiker med rötter i Argentina, England och Sverige. De mixar latinamerikansk musik med tongångar från balkan, reggae, jazz och disco.

Bahareh Razekh Ahmadis nya projekt Uroish iscensätter ett ljudlandskap som leker med den persiska popen och blandar persisk lyrik och rytm med elektroniska beats från Mellanöstern och Nordafrika och från Berlins klubbscener. Uroish släppper sin första EP:n snart, ett samarbete mellan musikproducenten och skådespelaren Bahareh Razekh Ahmadi och musikproducenten Olof Dreijer från The Knife.

Lamine Cissokho kommer från Senegal och framför melodier och texter som bland annat mixar svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove. Han sjunger på mandinka, wolof och franska och svenska om afrikanska griotfolkets kultur och sina upplevelser i Europa.

Publicerad 25 June 2019 00:00