Joche Nilsson visar ett av otaliga sjunkhål vid fasaderna på Vintervägen i kvarteret Kråkan. Själv vill han inte synas mer än så här på bild. Han bor i området och säger att han är orolig för att bli utsatt för repressalier från en del boende.

Joche Nilsson visar ett av otaliga sjunkhål vid fasaderna på Vintervägen i kvarteret Kråkan. Själv vill han inte synas mer än så här på bild. Han bor i området och säger att han är orolig för att bli utsatt för repressalier från en del boende. Foto: Hans Nilsson

Satsning på Vintervägen imponerar inte på hyresgäst: "Det är ett område i förfall"

VÄXJÖ.

Växjöbostäder satsar nu nära 40 miljoner kronor på att byta fönster och sanera i kvarteret Kråkan på Vintervägen - men det imponerar inte alls på hyresgästen Joche Nilsson. – Hela det här kvarteret är ju på väg att förfalla, anser han.

Av
Hans Nilsson

Lokaltidningen skrev nyligen om att kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder byter ut nära 3 400 fönster i 430 lägenheter och sanerar från asbest i kvarteret Kråkan på Vintervägen i Växjö.

Arbetet började i mars och ska pågå till och med vecka 44 i höst. Det är runt 1 000 hyresgäster som berörs.

Totalt satsar Växjöbostäder 38 miljoner kronor på att byta fönster och sanera. Men man har inte bytt fönster sedan lägenheterna byggdes på 1960-talet.

Hyresgästen Joche Nilsson, 54 år, har bott på Vintervägen sedan han var sex år gammal. Han blev upprörd när han läste artikeln i Lokaltidningen om att Växjöbostäder nu satsar på området.

De har ju inte brytt sig om det här området på flera år, nu är de stolta för att de byter fönster för första gången i hus som byggdes på 60-talet

– De har ju inte brytt sig om det här området på flera år, nu är de stolta för att de byter fönster för första gången i hus som byggdes på 60-talet. Det här området var jättefint och trevligt när jag var liten, ja ända in i 1990-talet var det så, men nu förfaller Vintervägen, säger Joche Nilsson.

– Det är flera stora sjunkhål vid fasaderna, krossat glas får ligga kvar på marken, golvbrunnar ligger öppna, papperskorgar töms inte och det är skräpigt. Folk kastar ut sopor och matrester från fönstren och det sitter ungdomsgäng i källaren och dricker alkohol och knarkar. Jag har sett killar som är under 15 år som säljer knark i portuppgångar och vid lekplatsen här, berättar han.

Joche Nilsson säger att han har ringt till Växjöbostäders kundcenter och påpekat de här sakerna, men han känner att de inte lyssnar på honom. Inget blir åtgärdat.

Han visar runt Lokaltidningen i området. Det är krossat glas på marken på flera platser. Vid flera fasader är det stora sjunkhål som är några decimeter djupa.

Joche Nilsson visar en golvbrunn där locket inte sitter fast, han säger att det är han som har satt ett staket framför för att varna.

– Små barn kan ramla ned och skada sig, och titta där borta, säger han och pekar på delar av ett trästaket som ligger på marken.

– Det staketet har legat där sedan i januari trots att jag har ringt till kundcenter och sagt till om det.

En bit längre bort lyfter han upp ett trästaket för hand från marken för att visa hur slarvigt det är byggt. I gräsmattorna är det stora gropar efter fordon och på flera platser har det blivit rejäla ansamlingar av vatten.

Vi går förbi garagen.

– Där står knappt några bilar, jo jag har sett att man monterar ned bilar där, och jag har jag sett hundratals cyklar, en massa sprit och gastuber där. Man kan undra varför.

Joche Nilsson går med på att ha med sitt namn, men han vill inte synas på bild i tidningen.

– Nej, jag är orolig för repressalier från en del boende här på grund av det jag säger nu, förklarar han.

På Växjöbostäder kände man inte till att det var så illa i området på Vintervägen.

– Det är beklagligt om det är så, jag ska ta tag i det här omedelbart och lägga en felanmälan till områdeschefen om detta så får de titta på det åtgärda det. Det är prio 1 nu, säger Madeleine Östlund, kommunikationschef på Växjöbostäder.

Publicerad 26 June 2019 00:00