Elin Wägners bostad Lilla Björka i Bergs socken.

Elin Wägners bostad Lilla Björka i Bergs socken. Foto: Hans Nilsson

Sommarkvällar på Lilla Björka med kända namn

BERG.

Författaren Kristoffer Leandoer i Nobelkommittén och statsvetaren Sören Holmberg, känd från SVT, kommer till sommarkvällar på Elin Wägners Lilla Björka i juli och augusti. Men redan den 29 juni öppnar årets sommarutställning.

Av
Hans Nilsson

Sommarkvällar på Lilla Björka i Bergs socken i Växjö kommuns norra del har sedan starten för åtta år sedan lockat en rad kända föreläsare.

Politiker som Birger Schlaug, Thage G. Peterson, Pierre Schori och Gudrun Schyman och författaren Kristina Sandberg har föreläst på Lilla Björka i Berg.

– Förklaringen till att vi får sådana personer att komma hit är att Elin Wägner är ett känt namn som många gärna vill bli förknippade med, och vi har alltid fullt med publik i Kyrkstallet där föreläsningarna sker, säger Birgitta Hansson, ordförande i Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Årets sommarkvällar inleds den 24 juli klockan 18. Då kommer författaren, översättaren och litteraturkritikern Kristoffer Leandoer till Lilla Björka för berätta om sin senaste bok, "Barn, paradiset och flykten därifrån". Han kommer även att berätta om att hur det är att vara en av de fem externa medlemmarna i Nobelkommittén hos Svenska Akademien.

Den 7 augusti klockan 18.00 kommer Sören Holmberg, professor i statsvetenskap. Han är expertkommentator på Sveriges Television vid valen. I Lilla Björka kommer han att prata om demokrati och om den har någon framtid. När riksdagen i november 2018 gav ut antologin Demokratins framtid var Sören Holmberg och Katarina Barrling redaktörer.

Teaterföreställningen "Som ett jävla solsken" den 21 augusti ingår i sommarkvällar, men kommer att spelas på Galleri Söreskog, en kilometer från Bergs kyrka.

Det är en fri dramatisering av Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström och med Anna-Lena Hemström och gitarristen Mulle Holmqvist i scener och sånger. Det arrangeras ihop med Växjö teaterförening.

Men redan den 29 juni invigs årets sommarutställning "Väckarklockans vardagsrum" på Lilla Björka av landshövding Ingrid Burman. Utställningen pågår till den 11 augusti.

Elin Wägner - en miljömedveten feminist

Elin Wägner (1882-1949) var en av Sveriges ledande romanförfattare under första hälften av 1900-talet och valdes in i Svenska Akademien 1944.

Det feministiska engagemanget, för kvinnlig rösträtt bland annat, präglar hennes produktion och kombineras i pamfletten "Väckarklocka" med pacifism och miljömedvetenhet.

Hon köpte hagmark i utkanten av byn Berg nära Tolg, där hennes morfar varit prost, och där lät hon bygga sin ”smålandsstuga” som 1929 blev hennes permanenta bostad, Lilla Björka.

Publicerad 26 June 2019 00:00