– Det här är en väldigt spännande historia. Här hittade man något som hade packats ned i en låda 1869 i Bombay i Indien och som legat orört ända till 2008 på Huseby bruk, säger Sofie Magnsusson, Huseby Bruk.

– Det här är en väldigt spännande historia. Här hittade man något som hade packats ned i en låda 1869 i Bombay i Indien och som legat orört ända till 2008 på Huseby bruk, säger Sofie Magnsusson, Huseby Bruk. Foto: Huseby Bruk

Lådan lockar många besökare på Huseby Bruk

HUSEBY.

Utställningen med den omtalade lådan i "Huseby i Världen" har blivit en stor succé i sommar och lockat många nyfikna besökare.

Av
Hans Nilsson

Det var 2008 som en dittills okänd trälåda öppnades efter att ha stått orörd i 140 år på vinden på Huseby Bruk.

I lådan fanns historiska dokument från Joseph Stephens nära tio år vid ett stort järnvägsbygge i Indien på 1860-talet. Materialet visade sig vara unikt, och ställs ut på Huseby Bruk under namnet “Huseby i Världen” till och med den 30 oktober.

I sommar har utställningen med lådan på Huseby Bruk blivit en succé.

– Utställningen har lockat många besökare i sommar. Det unika materialet kastar nytt ljus på historien och frågan är om någon av våra utställningar har fått så stor uppmärksamhet någon gång, säger Sofie Magnsusson, vd på Huseby Bruk.

– Det här är ju en väldigt speciellt och oerhört spännande historia. Här hittade man något som hade packats ned i en låda 1869 i Bombay i Indien och som sedan legat orört ända till 2008 på Huseby Bruk.

Utställningen "Huseby i Världen" bygger på forskningsamarbete mellan Huseby Bruk och Linnéuniversitetet. Den visar hur man idag kan skriva ny historia om Småland och Indien med hjälp av materialet som Joseph Stephens lämnade efter sig.

Joseph Stephens var framgångsrik i Indien och för pengarna han fick ihop köpte han Huseby Bruk. Utställningen ger även kunskap om kontakterna mellan det brittiska Indien och den ekonomiska vändningen i 1800-talets Småland. “Huseby i Världen” är finansierad av Familjen Kamprads stiftelse. Utställningen öppnade den 11 maj.

Publicerad 05 August 2019 00:00