Mer än Mat, MäM, öppnar lunchserveringen Storgatan 12 ihop med Folkets Bio på Palladium den 2 september.

Mer än Mat, MäM, öppnar lunchserveringen Storgatan 12 ihop med Folkets Bio på Palladium den 2 september. "Målet är att MäM ska ha en egen restaurang i city med tiden", säger Erik Måneld, restaurangchef på MäM. Foto: Hans Nilsson

MäM flyttar in på Palladium: "Fantastiskt roligt"

VÄXJÖ.

Mer än Mat, MäM, som gör vegetarisk mat i Italienska Palatset satsar nu på att etablera sig i centrala Växjö. Det första steget blir lunchserveringen Storgatan 12 ihop med Folkets Bio med start den 2 september. – Målet är att MäM ska ha en egen restaurang i city, säger Erik Måneld, restaurangchef.

Av
Hans Nilsson

Sedan i januari i år har MäM varit en ganska välbesökt restaurang i Italienska Palatset, vid Trummens norra strand.

Där lagas det vegetarisk mat till lunch och till catering, event och konferenser. Man hämtar grönsakerna från Ekoboxen – Fraxinius, Östrabo Ekobacke, Feminist Farming Project och andra ekologiska odlare i trakten. Mejeriprodukterna köper man från Härensås Mjölk i Gemla.

Nu väljer MäM, som ingår i Macken, att försöka etablera sig i Växjö centrum. Den 2 september drar man igång en lunchservering på Folkets Bio och Palladium med två anställda på plats. Namnet på stället blir Storgatan 12.

– Fantastiskt roligt att göra det här ihop med Folkets Bio. Vi börjar egentligen redan nu i augusti med att servera fika och mackor vid deras filmföreställningar, sedan kommer vi servera soppa till lunch från den 2 september, förklarar Eric Måneld, kock och restaurangchef på MäM.

– Det finns inget riktigt kök på Palladium så därför får det bli soppa till en början som vi har lagat i köket på Italienska Palatset. Men vi hoppas att vi kan bygga ett riktigt kök i lokalerna i samarbete med Folkets Bio.

På längre sikt har Eric Måneld och Macken, som är ett socialt projekt, ett större mål med MäM i Växjö.

– Vårt mål är att MäM ska ha en egen lokal i centrala Växjö med tiden. Folkets Bio är ett test för att se hur stort intresset är för det. Vi vill ju skapa mer sysselsättning åt människor som har det svårt på arbetsmarknaden, säger Eric Måneld.

Publicerad 05 August 2019 00:00