"Det var fullt på campingen redan i juni och så brukar det inte vara, vi hade en stor ökning av de utländska gästerna", berättar Mariana Holst, vd för Evedals camping. Foto: Hans Nilsson

Rekordsommar för Evedals camping: "Fullt en bra bit in i augusti"

VÄXJÖ.

Campingarna i Sverige visar rekordsiffror i sommar - på Evedals camping känner man igen sig i den bilden. – Vi har haft fullt ända sedan i juni, säger Mariana Holst, vd på Evedals Camping.

Av
Hans Nilsason

I sommar har campingar, vandrarhem och nöjesparker i hela Sverige rapporterat rekordsiffror, enligt Svenska Turistföreningen STF.

Bokningarna ligger hela elva procent över förra sommaren. Den svaga kronan och klimatdebatten anses vara två av förklaringarna till det.

För en del svenskar har hemestra, att semestra hemma, eller svemestra, semstra i Sverige, blivit en grej. Det är möjligen den trenden som nu ger resultat åt den svenska turistnäringen.

Mariana Holst har drivit Evedals Camping i Växjö i 27 år. Hon ser en tydlig skillnad i år jämfört med tidigare år.

Det var fullt på campingen redan i juni och så brukar det inte vara

– I juni hade vi en stor ökning av de utländska gästerna, främst tyskar, holländare och norrmän. Det var fullt på campingen redan i juni och så brukar det inte vara, berättar Mariana Holst.

– Det är alltid mycket svenskar här och även om det inte var så bra väder i början av juli var det fullt på campingen, vi har fullt en bra bit in i augusti.

Evedals camping har totalt 222 platser. Bland dessa ingår inte bara platser för tält, husvagnar och husbilar utan 16 stugor. Alla dessa platser har varit upptagna en stor del av sommaren.

– Vi skulle behöva 20 platser till, vi får ju tacka nej ibland till folk som kommer hit och vill bo här, förklarar Mariana Holst.

Några som verkligen hemestrade på Evedals camping var Alicia Ayats Diaz och hennes sambo. De bor i Grimslöv, men de valde att ta in på Evedals camping och bo i tält i en vecka.

Man lägger snabbt märke till deras tält på campingen, det är gammalt brandgult tygtält från 60-talet. Egentligen kan man knappt säga att Alicia semestrar. Bara delvis, när hon är ledig från jobbet.

– Jag jobbar som sjuksköterska på Växjö kommun, och jag jobbar samtidigt som jag bor här på campingen. Det går bra, jag kör bil in till stan och jobbar. Vi ville göra något för min sambos dotter som hon tycker är roligt, det är därför vi bor här, förklarar Alicia Ayats Diaz.

– Jag trivs bra på campingen, det är lugn och ro här, lägger hon till.

Evedals camping lever inte bara på sommaren. Här är det nästan aldrig tomt.

– Växjö är expansivt, byggarbetare från Polen och Holland är i Växjö och jobbar och bor här i omgångar. De kommer redan i slutet av juli. Vi brukar också ha några polisstudenter som bor i husbil när de pluggar på universitetet, det har till och med hänt att vi har haft danskar som har bott här på julafton, berättar Mariana Holst.

Publicerad 06 August 2019 00:00