16-åriga Alde Fermskog har klimatstrejkat vid kommunhuset i Växjö under sitt sommarlov. Nu är hon på klimatlager i Tyskland med aktivister från hela världen.

16-åriga Alde Fermskog har klimatstrejkat vid kommunhuset i Växjö under sitt sommarlov. Nu är hon på klimatlager i Tyskland med aktivister från hela världen. "Vi lever redan i en kris, vi kan inte fortsätta leva som vi gör nu, vi har inte så många år på oss", säger hon. Foto: Hans Nilsson

Alde är Växjös svar på Greta: "Det är jobbigt att leva med klimatångest"

VÄXJÖ.

Alde Fermskog är Växjös svar på Greta Thunberg. Den 16-årige tjejen har tillbringat en del av sommarlovet med att klimatstrejka vid kommunhuset - nu är hon på klimatläger för aktivister. – Det är jobbigt att leva med klimatångest, men det känns bättre om man gör något, säger hon.

Av
Hans Nilsson

Alde Fermskog slutade nian i våras och har sommmarlov. Hon är en av flera tusen unga flickor och pojkar som går i den numera världskända klimataktivisten Greta Thunbergs fotspår.

Sedan i december förra året har hon varit med och klimatstrejkat ihop med flera andra i Fridays for future utanför kommunhuset i Växjö.

Greta Thunberg började skolstrejka för klimatet. Den senaste tiden har Alde Fermskog sommarlovsstrejkat för klimatet. Hon har suttit hela dagarna från klockan 10.00 på förmiddagen till klockan 15.00 på eftermiddagen med sin skylt med texten "Sommarlovsstrejk för klimatet" utanför entrén till kommunhuset.

– Jag sitter här för att jag vill att politikerna ska ta beslut för en hållbar framtid. Jag har fått lite olika reaktioner från folk som går förbi, de flesta tittar lite stelt på mig och en del gör tummen upp, säger Alde Fermskog.

– Några har sagt till mig att jag borde gå i skolan istället för att sitta här, men jag har ju sommarlov, och man kan säga att jag låter bli att ha sommarlov och att jag istället strejkar för klimatet.

Det är det senaste året och helt och hållet tack vare Greta Thunberg som Alde Fermskog har blivit engagerad i klimatfrågan.

– Jag började lyssna på Greta Thunberg när hon sittstrejkade och jag läste vad FN:s klimatpanel skrev. Då förstod jag att vi har rätt stora problem, säger Alde Fermskog.

– Det handlar om våra liv. Vi lever redan i en kris, men vi beter oss som att vi inte är i en kris. Många inser inte allvaret. Vi kan inte fortsätta leva som vi gör nu, vi har inte så många år på oss.

När Alde Fermskog funderar på hur det ser ut på jorden om 25 år när hon är runt 40 år så blir hon rädd och får klimatångest.

– Om den globala uppvärmningen fortsätter då har vi stora miljöproblem om 25 år. Då råder det torka, ekonomin kraschar och många människor måste fly, befarar hon.

Alde Fermskog önskar att politikerna agerade genast och med stor kraft.

Politikerna måste erkänna att det är kris och deklarera klimatnödläge

– Politikerna måste erkänna att det är kris och deklarera klimatnödläge, vi måste sluta bygga flygplatser och sluta flyga och införa bensinransonering. Men det är svårt att ställa om för vi är så beroende av olja.

Nu i veckan är Alde Fermskog i staden Daun i västra Tyskland på ett klimatläger.

– Det är klimataktivister från hela världen där, vi ska lära mer om klimat och aktivism, säger hon.

Publicerad 12 August 2019 00:00