"Det är beklämmande dåligt med kräftorna, det är inte ett fiskbart resultat. Men vi bjuder ändå in till kräftfiske i Växjösjön den 16 augusti", säger Leif Carlsson i Växjösjöarnas fiskevårdsområde. Foto: Hans Nilsson

"Beklämmande dåligt med kräftor i Växjösjön"

VÄXJÖ.

Kräftfisket är i full gång i sjöarna i Växjö och Alvesta. Det är tillåtet att fiska kräftor under vissa dagar i Växjösjön och Södra Bergundasjön - men bara om man har fått en lott. Första kräftfisket i Växjösjön blir den 16 augusti.

Av
Hans Nilsson

Kräftpremiären var den 7 augusti enligt traditionen, och den har sitt ursprung i ett förbud mot kräftfiske mellan november och den 7 augusti.

Då inleds en festperiod i Sverige och vi äter kräftor och dricker snaps. Kräftfesten är en av de högtider som kanske mest förknippas med svensk identitet.

I år har Växjösjöarnas fiskevårdsområde fått intresseanmälningar från tolv familjer totalt för kräftfiske i Växjösjön.

– Det har inte varit något större intresse de senaste sex åren, vi har inte fått så många anmälningar. Kräftfisket är så nära många svenskar, det finns mycket sjöar och många känner någon som fiskar kräftor så man behöver inte fiska själv, tror Leif Carlsson, sekreterare i Växjösjöarnas fiskevårdsområde.

Fiskevårdsområdet har gjort ett provfiske i Växjösjön.

Det är inte ett fiskbart resultat och vi vet inte orsakerna till det

– Det var beklämmande dåligt med kräftorna faktiskt, det är inte ett fiskbart resultat och vi vet inte orsakerna till det. Men vi bjuder ändå in till kräftfiske i Växjösjön den 16 augusti för fyra familjer, förklarar Leif Carlsson.

– Skulle det visa sig att det inte är så mycket kräftor då så bjuder vi på det ändå så att säga, men vi ställer in den resterande fiskekvällen om resultatet blir dåligt.

Kräftfisket i Växjösjön blir klockan 17.00-24.00 den 16 augusti och den 30 augusti, klockan 17.00-24.00, om det visar sig att det är genomförbart.

Kräftfisket i Växjösjön riktar sig till de som inte har så mycket kunskap om kräftfiske och som inte har tillgång till båt, burar och beten. Det får de på plats vid Växjösjön och man har även en guide med sig. Där får man fiska med högst tio kräftmjärdar.

Vid Södra Bergundasjön har 14 anmälningar kommit in om kräftfiske. Där började kräftfisket den 9 augusti, klockan 17.00-24.00. Nästa tillfälle blir den 23 augusti, klockan 17.00-24.00.

Kräftlotterna i Södra Bergundasjön är runt 100 meter utmed stranden vid sjöns nordöstra och östra sida, från Vallen-Furutåviken söderut till Plogvägen. Där får man fånga maximalt 100 kräftor och de ska vara större än elva centimeter.

.

Publicerad 12 August 2019 00:00