Onsdagen den 14 augusti klockan 19.00-21.00 spelar Jan-Inges på Ryttartorpet i Växjö.

Onsdagen den 14 augusti klockan 19.00-21.00 spelar Jan-Inges på Ryttartorpet i Växjö. "Det ska bli roligt att spela där igen, vi har publikrekordet med 600 personer", säger Gert-Ove Pettersson, keyboard och sång och grundare av bandet. Foto: Pressbild

Jan-Inges spelar upp till dans på Ryttartorpet

VÄXJÖ.

Jan-Inges Orkester kallades för "Smålands Sven-Ingvars” på 1960-talet och turnerade i forna Östtyskland - den 14 augusti spelar de på Ryttartorpet i Växjö.– Det ska bli mycket trevligt, vi har ju publikrekordet på Ryttartorpet, säger Gert-Ove Pettersson, keyboardist och sångare i bandet.

Av
Hans Nilsson

Jan-Inges Orkester bildades 1963 i Hovmantorp under det tuffa namnet The Electronics.

Bandet spelade den tidens popmusik i början, men 1965 bytte bandet namn till Jan-Inges och blev med tiden ett av de populäraste dansbanden i södra Sverige.

– Vi började med att försöka spela Beatles-låtar och annan popmusik, men det var inte lätt att leva på att spela pop. Det fanns ju nästan bara Bergendahlska gården i våra trakter på den tiden som bokade popband, så vi gick över till dansband, berättar grundaren av bandet, Gert-Ove Pettersson, som numera bor i Växjö.

1965 åkte bandet ut på ett riktigt äventyr - en turné till forna Östtyskland, DDR.

Det var väldigt speciellt att spela i DDR, de var så tacksamma i publiken. De var inte vana vid att ha popband där, men vi märkte ju att vi var övervakade av Stasi

– Det var väldigt speciellt att spela i DDR, de var så tacksamma i publiken. De var inte vana vid att ha popband där, men vi märkte ju att vi var övervakade av Stasi. Det var en tjej som hängde med oss hela tiden, vi misstänkte att hon kontrollerade oss och 15 år efteråt skickade DDR propagandatidningar hem till oss varje år, minns Gert-Ove Pettersson.

Året efter, 1966, gav Jan-Inges ut sin första skiva, ”Han hade seglat förr om masten”. Fem år senare, 1971, hamnade Jan-Inges på Svensktoppen med sin femte singel ”Idag sköt jag ihjäl en okänd man”, en cover på Toda

Sedan dröjde det till 1975 till LP-debuten kom med ”Tusentals sköna toner” och redan året därpå släppte bandet sin andra LP-skiva. Från 1965 till 1985 spelade Jan-Inges på de flesta dansställena i södra Sverige.

– Det gick ju fantastiskt bra för dansbanden i Sverige på 60- och 70-talet. Vi kunde ha 20 spelningar inom tio mil på kort tid, så vi levde nästan på att spela då, säger Gert-Ove Pettersson.

Efter att ha lagt ned orkestern 1985 återförenades bandet för tio år sedan med alla originalmedlemmar från 1963 utom basisten. Nu har medlemmarna blivit mellan 69 och 75 år gamla.

På sång och gitarr finns Jan Ahlqvist och Inge Falk, Gert-Ove Pettersson spelar keyboard och sjunger och Mats Fransson spelar bas och trummor.

Numera spelar Jan-Inges ungefär tio gånger om året och man har totalt 150 låtar på repertoaren från 60- och 70-talen, och bandet har planer på att göra en ny inspelning.

Dessutom spelar man som två olika band i två olika akter när man uppträder inför publik. Totalt har bandet 150 låtar på reprertoaren.

– I den första akten är vi Pettsonz Pack och då spelar vi måbra-låtar och gamla schlagers. Sedan i andra akten kommer vi ut i andra scenkläder som Jan-Inges och då spelar vi mer popiga engelska 60-talslåtar som Needles and pins och Bring it on home to me och låtar med Smokie och Sven-Ingvars, förklarar Gert-Ove Pettersson.

Onsdagen den 14 augusti med start klockan 19.00-21.00 får publiken på Ryttartorpet i Växjö se och höra hur det kan arta sig.

– Det ska bli roligt att spela där igen, vi har publikrekordet med 600 personer på en kväll på Ryttartorpet för ett par år sedan, säger Gert-Ove Pettersson.

Publicerad 12 August 2019 00:00