Anders Weijk från Sigma invigningstalade när Växjö Fotoklubb hade vernissage på en ny utställning som lockade rekordmånga besökar. Bakom står Ove Fransson, utställningsansvarig, och Lars Bernhardsson, ordförande i Växjö Fotoklubb.

Anders Weijk från Sigma invigningstalade när Växjö Fotoklubb hade vernissage på en ny utställning som lockade rekordmånga besökar. Bakom står Ove Fransson, utställningsansvarig, och Lars Bernhardsson, ordförande i Växjö Fotoklubb. Foto Anders Johansson

Växjö Fotoklubb populärare än på många år

VÄXJÖ.

Växjö Fotoklubb är populärare än på många år - det fick man bevis på när man hade vernissage på Sigma förra helgen. – Så här mycket besökare har vi aldrig haft förut, säger Ove Fransson, ansvarig för utställningen.

Av
Hans Nilsson

Växjö Fotoklubb har funnits sedan 1941 och är därmed en av Sveriges äldsta aktiva fotoklubbar.

För runt 15 år sedan hade fotoklubben bara 20 medlemmar. Men de senaste åren har intresset ökat rejält.

– Vi har 110 medlemmar idag. Det är fler som vill få bättre kunskap om fotografering och vi har fått in en del yngre medlemmar i klubben. Vi ordnar mycket aktiviteter i klubben dessutom, säger Ove Fransson, som sitter i styrelsen i Växjö Fotoklubb.

– Sedan är det är ett större intresse för foto idag tack vare digitaliseringen. Det tas ju 2, 5 miljoner bilder med mobiltelefonen varje dag i Sverige.

Att Växjö Fotoklubb är hetare än på mycket länge märktes på Galleri Sigma på Kronobergsgatan i lördags. Fotoklubben hade vernissage på en utställning som varar i en vecka med 161 bilder från 17 medlemmar. Det kom drygt 180 besökare, det är rekord för fotoklubben.

– Vi ställer ut på Sigma för sjätte året i rad, men så här mycket folk har det aldrig varit förut. Den här utställningen är en succé, det var fullt av folk från klockan 11 till klockan 16 när vi stängde, säger Ove Fransson, utställningsansvarig.

Växjö Fotoklubb ordnar tävlingar varje månad där medlemmarna får bidra med en bild som bedöms av de andra medlemmarna. De fem bästa bilderna ligger till grund för att utse en klubbmästare varje år.

När det gäller ” årets bild ” eller ”årets bildserie” låter man andra fotoklubbar utse en vinnare. Man bedömer också andra fotoklubbars bilder inför deras interna tävlingar.

Varje månad träffas medlemmarna för att fota tillsammans. Vid månadsträffarna har man föreläsare som visar bilder och som pratar fototeknik, komposition eller redigering.

Man har dessutom en sluten grupp för naturfotografering på Facebook som gör längre fotoresor, bland annat till Öland och andra områden med intressant natur. Den andra gruppen är en ”makrogrup ” med fotografering av exempelvis blommor, insekter och fjärilar.

Publicerad 13 August 2019 00:00