Den 16 till 18 augusti är det dags för Karl-Oskardagarna igen. En stadsfest som brukar locka 150 000 besökare och omsätta 30 miljoner kronor. – Karl-Oskar betyder väldigt mycket för Växjö, säger Jesper Rosenlind, festivalgeneral på Växjö Citysamverkan.

Den 16 till 18 augusti är det dags för Karl-Oskardagarna igen. En stadsfest som brukar locka 150 000 besökare och omsätta 30 miljoner kronor. – Karl-Oskar betyder väldigt mycket för Växjö, säger Jesper Rosenlind, festivalgeneral på Växjö Citysamverkan. Foto: Växjö Citysamverkan

Nu drar Karl-Oskardagarna igång - Jill Johnson det stora affischnamnet

VÄXJÖ.

Nu kör Karl-Oskardagarna igång igen - i år är Jill Johnson det stora affischnamnet. En stadsfest som brukar locka 150 000 besökare och omsätta 30 miljoner kronor. – Karl-Oskar betyder väldigt mycket för Växjö, säger Jesper Rosenlind, festivalgeneral på Växjö Citysamverkan.

Av
Hans Nilsson

Karl-Oskardagarna i Växjö den 16-18 augusti är en av Sveriges äldsta stadsfester. Det var 1984 som Karl-Oskardagarna arrangerades första gångnen, då gick festen mer i Vilhelm Mobergs och Utvandrarnas anda.

– Allt förändras, det blir inga oxar med vagn. Men det blir vissa kulturinslag på Sandgärdsgatan och det blir en mångfaldsfestival där man får prova hur det är att spela basket och innebandy i en rullstol, och vi kommer att dela ut ett eldsjälspris på lördagen vid 16.45 på Stortorget, berättar Jesper Rosenlind på Växjö Citysamverkan som håller i Karl-Oskardagarna ihop med handlarna, fastighetsägarna och Växjö kommun.

Karl-Oskardagarna numera förknippas med nöjesfält, fest, svensk artistelit och småscener mitt i Växjö centrum som lockar enormt mycket folk och som omsättter stora pengar.

I år bjuder stadsfesten på Jill Johnson på RIX FM Festival på fredagen, där även bland andra Darin, och och Paul Rey uppträder. På lördagen spelar Uno Svenningsson, Jay Smith, dEMOTIONAL och Zebra Kings.

– Vi får alltid hit nationellt stora artister. De vet att det är en bra publik i Växjö, och oavsett väder kommer det folk. Tack vare att det är olika åldrar och generationer som går ut är det ganska lugnt också, det är inte värre än en vanlig helg, förklarar Jesper Rosenlind.

– Karl-Oskardagarna är bra för Växjöborna och bra för centrum, det händer så mycket och med olika inriktningar. Dessutom är det ett gratis arrrangemang som lockar 150 000 besökare varje år, det kommer folk från grannkommunrna med tio mils omkrets.

De långväga besökarna och Växjöborna själva passar på att shoppa i butikerna och äta på restaurangerna, fika på kaféerna och besöka pubarna under stadsfesten.

Dessutom säljs det mat och öl på Stortorget och i år är det italiensk matmarknad i trädalléen på Västra Esplanaden. Totalt brukar Karl-Oskar omsätta 30 miljoner kronor, enligt Jesper Rosenlind.

I år håller kommunen i Karl-Oskar Ung på Bergendahlska gården, som en del av stadsfesten, med aktiviteter både i trädgården och inomhus på lördagen den 17 augusti, klockan 15 till 20.

Det är fri entré och det blir livemusik för ungdomar i 13-årsåldern och uppåt. Moa Munoz Bato, Gravestone och OH uppträder på scenen.

Man får även testa att DJ:a, lära dig serieteckning, prova på att göra film, hänga med i dans- och bild-workshops, utmana en fritidsledare i nattduellen och klättra upp för klätterväggen.

Karl-Oskar Ung arrangeras av utbildningsförvaltningen, förvaltningen arbete och välfärd och kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun.

Karl-Oskardagarna 2019 - 16-18 augusti

Fredagen den 16 august:

15.00 Invigning vid Speakers Corner

19-22 RIX-FM - Darin, Liamoo, Hanna Ferm, Wiktoria, Jübel, Paul Rey, Jill Johnsson

22.45 The Jahnaman band

00.00 DJ Mizzo

Lördag den 17 augusti:

16:45 Prisutdelning Växjös Starkaste

16.50 Prisutdelning Växjös Eldsjälsinsatts

17-21 VXOnews Festival - Moa Nunoz, Superfly, Zebra Kings, dEMOTIONAL

22.00 Uno Svenningsson

23.30 Jay Smith

Söndag den 18 augusti:

Matvagnar och matmarknad

Karl-Oskar Ung på Bergendahlska gården, lördagen den 17 augusti

Utomhusscenen:

15.00 Moa Muno

16. 00 Bato

17.30: Gravestone

18.30: Bato

19.30: OH

Inomhus på BGStora salen: Testa på dans med Kulturskolan (ledare Ramona Stasai Elmros)

Mötesplatsen: Bildworkshop med Kulturskolan

Kaféscenen: Testa på DJ

Publicerad 16 August 2019 08:50