"Jag ställer mig inte bakom CUF:s förslag. Det finns nog inte något jättestort underlag för de här förslagen bland väljarna", säger Per Schöldberg från Växjö som sitter i riksdagen för Centerpartiet. Foto: Pressbild

Per Schöldberg: "Jag ställer mig inte bakom CUF:s förslag"

VÄXJÖ.

– Centerpartiet har alltid varit ett liberalt parti. Det tar sig bara nya uttryck, menar Per Schöldberg från Växjö som sitter i riksdagen för Centerpartiet, i en kommentar till CUF:s förslag som gick igenom.

Av
Hans Nilsson

När Centerpartiets idéprogram med förslag om bland annat månggifte, fri invandring och slopad skolplikt presenterades 2012 var Per Schöldberg i Växjö en av de största kritikerna i partiet.

Nu har Per Schöldberg läst om de motioner som Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, röstade igenom om att avskaffa monarkin, ta bort byxmyndighetsåldern, legalisera knark och att ta bort helgdagarna.

– Jag ställer mig inte bakom CUF:s förslag. Det finns nog inte något jättestort underlag för de här förslagen bland väljarna, men CUF är en egen organisation.

– De har rätt att ta egna beslut, men Centerpartiets politik bestäms i höst på stämman, säger Per Schöldberg som i mars i år tog över partikamraten Eskil Erlandssons plats i riksdagen efter att han tvingades avgå på grund av anklagelser om att ha tafsat på kvinnor.

Centerpartiet och dess ungdomsförbund har blivit mer liberalt i flera frågor de senaste åren. Exempelvis var Centerpartiets nuvarande partiledare, Annie Lööf, för att tillåta månggifte 2006.

Det backade hon sedan ifrån. Förslaget till nytt idéprogram 2012 med månggifte, fri invandring och slopad skolplikt ströks också efter att det mött hård intern kritik och opinionssiffrorna sjunkit.

Men Per Schöldberg menar att Centerpartiet har varit ett liberalt parti i många år.

– Centerpartiets liberala politik grundar sig i den enskildes äganderätt. Nu förändras samhället snabbt med klimatförändringar, flyktingströmmar och den digitala tekniken och då måste politiken presentera nya tankar, förklarar han.

– Då tar sig liberalismen i vårt parti nya uttryck. I januariöverenskommelsen med 73-punktsprogrammet har ju Centerpartiet fått med att arbetsmarknaden måste anpassas och liberaliseras till exempel.

Publicerad 18 August 2019 00:00