"Det finns till och med CUF:are som tycker att de radikala motionerna på stämman är åt pepparn. Men de senaste åren har CUF blivit mer liberalt. Individens frihet och rättigheter är kärnan i vår politik", förklarar Melinda Prick, ordförande i CUF i Kronoberg. Foto: Hans Nilsson

CUF vill legalisera knark och avskaffa monarkin: "Kan förstå om folk tycker att det är sjukt"

VÄXJÖ.

Avskaffa alla helgdagar, ta bort byxmyndighetsåldern på 15 år och legalisera knarket. Det var några av de förslag som röstades igenom på Centerpartiets ungdomsförbunds stämma nyligen. – Jag kan förstå om folk tycker att det är sjukt, men vi är ett ungdomsförbund i ett liberalt parti där kärnan är individens rättigheter, säger Melinda Prick, ordförande i CUF i Kronoberg.

Av
Hans Nilsson

När Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, hade förbundsstämma i Mora i Dalarna för ett tag sedan var 18-åriga Melinda Prick från Växjö en av deltagarna.

Melinda Prick är ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Kronobergs län, och hon var med och röstade på de motioner som lades fram. Några av motionerna ledde till tuffa debatter på stämman.

– Det var lite orolig och spänd stämning och det blev väldigt polariserat när det gällde några motioner som var radikala. Där var det nästan 50-50 i alla de frågorna, sägher Melinda Prick.

De motioner hon syftar på är att CUF vill avskaffa alla officiella helgdagar vilket inkluderar religiösa högtider som jul och påsk, legalisera droger, ta bort byxmyndighetsåldern vid 15 år som är den gräns som gäller när man får ha sex och att avskaffa monarkin.

Alla de här förslagen röstades igenom på som Centerpartiets ungdomsförbunds förbundsstämma och på sociala medier har det här lett till en het debatt.

– Jag röstade bara ja till en av de motionerna, och det var den om att avskaffa helgdagarna. Först röstade jag emot motionen men debatten fick mig att ändra mig och vid omröstningen röstade jag för motionen om att avskaffa helgdagarna, berättar Melinda Prick.

Istället för gemensamma högtider vill CUF att varje medborgare själv ska få välja sina röda dagar genom att få förfoga över fler semesterdagar. Man ska själv få bestämma om man vill vara ledig vid jul, ramadan eller andra tillfällen. Det innebär att man även ska få välja bort 1 maj som röd dag.

– Vi har olika religioner och många jobbar ju ändå på julafton till exempel. Jag tycker att det är individen själv som ska få bestämma när man ska vara ledig, säger hon.

Lagen om en gräns vid 15 år för att få ha sex är bland annat till för att skydda minderåriga från sexuella övergrepp och pedofili. CUF vill avskaffa den för att man anser att staten inte ska lägga sig i när ungdomar har sin sexuella debut. Man anser att det finns de som är mogna nog att ge samtycke om sex innan 15-årsdagen och man vill införa en skrivning om beroendeställning som ska göra att unga inte utnyttjas sexuellt.

– Jag röstade emot förslaget för att jag tycker att 15 år kan vara en bra säkerhetsgräns. Man borde ha tagit sig en rejäl funderare på det här innan beslut. Det finns ungdomar som har egna erfarenheter av att ha haft sex innan de var 15 år och de tycker att det här är rätt väg att gå, men jag tycker det blir lite väl flummigt, säger Melinda Prick..

"Individens frihet och rättigheter är kärnan i vår politik"

Att avskaffa monarkin och att legalisera all form av narkotika, som ska få säljas lagligt av licensierade försäljare på apoteket, var inga förslag som Melinda Prick ens hade en tanke på att rösta för.

– Vi har ett fungerande system med monarkin idag. Kungen och drottningen och Victoria gör ett jättebra jobb med att representera Sverige. Sedan ser jag väldigt stora risker med att sälja alla typer av narkotika på apotek med en 18-årsgräns. Då tror jag mer på att avkriminalisera användandet istället.

– Jag kan förstå om folk tycker att det här är sjukt. Det finns till och med CUF:are som tycker att de radikala motionerna på CUF-stämman är åt pepparn. Medan MUF och KDU har blivit mer konservativa de senaste åren har CUF blivit mer liberalt. Individens frihet och rättigheter är kärnan i vår politik, förklarar Melinda Prick.

Per Schöldberg från Växjö, som sitter i riksdagen för Centerpartiet, kommenterar CUF:s förslag som gick igenom så här.

– Centerpartiet har alltid varit ett liberalt parti. Det tar sig bara nya uttryck, menar Per Schöldberg.

När Centerpartiets idéprogram med förslag om bland annat månggifte, fri invandring och slopad skolplikt presenterades 2012 var Per Schöldberg i Växjö en av de största kritikerna i partiet.

Nu har Per Schöldberg läst om de motioner som Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, röstade igenom om att avskaffa monarkin, ta bort byxmyndighetsåldern, legalisera knark och att ta bort helgdagarna.

– Jag ställer mig inte bakom CUF:s förslag. Det finns nog inte något jättestort underlag för de här förslagen bland väljarna, men CUF är en egen organisation.

– De har rätt att ta egna beslut, men Centerpartiets politik bestäms i höst på stämman, säger Per Schöldberg som i mars i år tog över partikamraten Eskil Erlandssons plats i riksdagen efter att han tvingades avgå på grund av anklagelser om att ha tafsat på kvinnor.

Centerpartiet och dess ungdomsförbund har blivit mer liberalt i flera frågor de senaste åren. Exempelvis var Centerpartiets nuvarande partiledare, Annie Lööf, för att tillåta månggifte 2006.

Det backade hon sedan ifrån. Förslaget till nytt idéprogram 2012 med månggifte, fri invandring och slopad skolplikt ströks också efter att det mött hård intern kritik och opinionssiffrorna sjunkit.

Men Per Schöldberg menar att Centerpartiet har varit ett liberalt parti i många år.

– Centerpartiets liberala politik grundar sig i den enskildes äganderätt. Nu förändras samhället snabbt med klimatförändringar, flyktingströmmar och den digitala tekniken och då måste politiken presentera nya tankar, förklarar han.

– Då tar sig liberalismen i vårt parti nya uttryck. I januariöverenskommelsen med 73-punktsprogrammet har ju Centerpartiet fått med att arbetsmarknaden måste anpassas och liberaliseras till exempel.

Publicerad 19 August 2019 09:26