Den kommunistiska tidningen Proletären ordnar en sommarturné med proggbandet Nynningen, skådespelaren Sven Wollter och visartisten Matilda Magnusson. Den 30 augusti står de på scenen i Linnéparken i Växjö.

Den kommunistiska tidningen Proletären ordnar en sommarturné med proggbandet Nynningen, skådespelaren Sven Wollter och visartisten Matilda Magnusson. Den 30 augusti står de på scenen i Linnéparken i Växjö. Foto: Pressbild

Sven Wollter och kommunister lockar inte Bo Frank: "Inget jag längtar efter"

VÄXJÖ.

Den 30 augusti får Växjö besök av skådespelaren Sven Wollter och proggbandet Nynningen. De uppträder i Linnéparken under Höj-rösten turnén som ordnas av den kommunistiska tidningen Proletären. – Det är inget jag längtar efter, jag gillar inte extremister, säger Bo Frank (M), borgmästare i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Det är andra året i rad som Kommunistiska Partiets tidning Proletären ordnar en sommarturné med 70-talsbandet Nynningen, skådespelaren Sven Wollter och visartisten Matilda Magnusson.

De kallar det Höj rösten-turnén och de kommer att ha besökt elva orter totalt med gratiskonserter på torg och i parker när den över.

Turnén kommer till Linnéparkens scen fredagen den 30 augusti klockan 19.00 till 21.00. Sven Wollter är en av Sveriges mest hyllade och folkkära skådespelare. Han kommer att läsa dikter och bjuda på lite annat från sin breda repertoar i Linnéparken.

Sven Wollter är kommunist och han tycker att det är nödvändigt med ett annat samhällssystem. Han har dessutom spelat in skivor där han tolkar kända kampsånger.

– Ja, även solen har sina fläckar, kommenterar Bo Frank (M).

Som borgmästare och musikfantast är Bo Frank i Moderaterna ibland på plats och håller tal vid olika evenemang i Växjö, men inte i det här fallet.

– Jag kommer inte vara där och hälsa dem välkomna, för mig är hela den här grejen en icke-händelse. Jag tycker inte om extremister, men vi accepterar allt som är udda i Sverige och uppenbarligen är det så att vi har en större acceptans för vänsterextremister än för högerextremister, säger Bo Frank.

Bo Frank tror att ett liknande arrangemang av en högerextrem tidning med artister på scenen i Linnéparken i Växjö som propagerade för högerextremism skulle mötas av massiv kritik och uppmärksamhet i media.

De vänsterextrema anses inte vara lika farlig som de högerextrema, de behandlas mycket mildare än de högerextrema

– Men det kommer inte väcka någon uppståendelse att det är kommunister på scenen i Linnéparken. De vänsterextrema anses inte vara lika farlig som de högerextrema, de behandlas mycket mildare än de högerextrema, anser Bo Frank och fortsätter:

– Förklaringen är att en stor del av mediakåren är vänster, man är inte intresserad av att uppmärksamma extremvänstern på samma sätt som extremhögern. Det här är inget nytt. Så här har det varit i många år och det är bara att gilla läget.

Att Höj rösten-turnén kommer till Växjö har mycket att göra med att Kommunistiska Partiet har en lokalavdelning i Växjö och att partiets förstanamn Jan-Åke Karlsson är profilerad.

– Inom extremvänsterrörelsen finns det mycket våld, men den gode Karlsson går inte omkring och slänger bomber på folk. Jag känner honom, det är en väldigt trevlig person och en duktig och omtyckt lärare, säger Bo Frank.

Proggbandet Nynningen, som spelar i Linnéparken, bildades 1970 och släppte flera album, bland annat ”För full hals” 1973. De var ett av de mest tongivande svenska banden i den svenska musikrörelsen. Nynningen återförenades 2016 och har sedan gjort flera spelningar. I år har de släppt albumet "Vi kommer".

Vissångerskan Matilda Magnusson har gett nytt liv åt bland annat Afzelius gamla sånger. Hon har också gjort sig känd som en artist som tar ställning. Under de senaste åren har hon bland annat spelat på stödspelningar för Svenska Hamnarbetarförbundet och Ship to Gaza.

Publicerad 19 August 2019 00:00