Den 24 augusti blir det familjedag på Virdavallen i Alvesta. Det är de här som ordnar det, från vänster till höger: Mustafa Memic och Dzemil Vajraca, båda från Bosniska föreningen i Alvesta, Lisbeth Johansson från AGIF/Smålandsidrotten och Ferench Warga från Hagaskolan IF.

Den 24 augusti blir det familjedag på Virdavallen i Alvesta. Det är de här som ordnar det, från vänster till höger: Mustafa Memic och Dzemil Vajraca, båda från Bosniska föreningen i Alvesta, Lisbeth Johansson från AGIF/Smålandsidrotten och Ferench Warga från Hagaskolan IF. Foto: Privat

Familjedag för integrationen: "Vi får ett bättre samhälle om vi går tillsammans"

ALVESTA.

Den 24 augusti blir det en familjedag på Virdavallen. Det är Mustafa Memic i Bosniska Föreningen i Alvesta som ligger bakom den. – Vi vill göra något för integrationen i Alvesta, vi måste gå tillsammans. Då får vi ett bra samhälle, säger han.

Av
Hans Nilsson

Från klockan 11.00 till 16.00 lördagen den 24 augusti blir det en massa aktiviteter för både barn och vuxna på Virdavallen i Alvesta.

Familjedagen innebär att man får prova på att spela bumperball, testa brottning, dansa breakdance, spela fotboll tre mot tre, dragkamp och käpphästhoppning. De små barnen får testa att köra elbil. Dessutom kommer en polisbil, en brandbil och en taxibil vara på plats.

Kiosken och klubbstugan är öppen, och det grillas korv, hamburgare och cevapcici, som är en form av köttbullar med ursprung i Balkan och som ofta serveras pitabröd, yoghurt och grönsaker. Alla aktiviteter är gratis utom maten för besökarna.

Mustafa Memic, vice ordförande i Bosniska föreningen i Alvesta, skrev en projektansökan om bidrag till Alvesta kommun.

– Vi har fått 20 000 kronor av Alvesta kommun och en del sponsorpengar från företag så att vi kan ordna den här familjedagen. Alla som jobbar med den gör det gratis, berättar Mustafa Memic.

– Vår förening har jobbat mycket integration i Alvesta och vi har ett bra samarbete med Alvesta kommun och Hagaskolans IF. Det är bra att barnen har något att göra och att föräldrarna kommer med också. Vi hoppas att det kommer 500 personer till familjedagen.

Det är ihop med Hagaskolans IF, Alvesta Ridklubb, Alvesta kommun, Smålandsidrotten och Alvesta GIF som Bosniska föreningen arrangerar familjedagen på Virdavallen.

– Integrationen är grunden för familjedagen, vi vill göra något för att svenskar och invandrare kan mötas. Vi vill hjälpa de nytillkomna att träffa andra än de som ingår i den egna gruppen, förklarar Mustafa Memic.

– Det är lite svårt att komma i kontakt med svenskar om man inte är ute på arbetsmarknaden. På familjedagen får man träffas och ha roligt ihop och spela fotboll bland annat. När man sedan ser varandra på byn börjar man hälsa på varandra, så kan integration se ut.

Mustafa Memic kom själv hit som flykting från krigets Bosnien på 1990-talet.

– Jag vet hur viktigt det är att man lär sig språket och inte bara umgås med den egna folkgruppen när man kommer till Sverige.

– Nu gör vi inte detta för att vi tycker att integrationen inte fungerar i Alvesta. Det är ganska lugnt och bra i Alvesta, det är ett fint samhälle. Men allt kan bli bättre, vi får ett ännu bättre samhälle om vi går tillsammans, säger Mustafa Memic.

Publicerad 22 August 2019 00:00