Nätverket SIP vill bygga ut Mästeriet på tomten som kan ses från Söderleden och Södra Järnvägsgatan.

Nätverket SIP vill bygga ut Mästeriet på tomten som kan ses från Söderleden och Södra Järnvägsgatan. "Vi tror att vi har en ny fastighet här inom några år, vi skapar nya möjligheter för barn, unga och vuxna. Men vi vill inte stå still, vi vill utveckla verksamheten genom att bygga en ny fastighet". förklarar Fia Sjöstrand, verksamhetsledare. Foto: Hans Nilsson

SIP vill bygga ut Mästeriet för minst 25 miljoner kronor: "Vi gör livet bättre för människor"

VÄXJÖ.

Nätverket SIP planerar att bygga ut Mästeriet på Söder i Växjö för minst 25 miljoner kronor. – Vi vill utveckla verksamheten och göra livet ännu bättre för människor, säger Fia Sjöstrand, verksamhetsledare.

Av
Hans Nilsson

Det är i det gamla glasmästeriet på Infanterigatan 10 på Söder i Växjö som en mötesplats för föreningar, sociala företag och andra initiativ har vuxit fram i snabbt takt de senaste åren.

Fastigheten ägs av en ekonomisk förening, PIX, som är en del av Nätverket SIP. I flera år satt SIP i en mindre lokal i centrala Växjö, men i november 2014 flyttade man in i Mästeriet. Detta efter att PIX hade köpt fastigheten med tomt för 8 miljoner kronor.

– Vi tog banklån och vi fick låna pengar av ett 15-tal privatpersoner som tycker att det vi gör är bra och som vill stödja oss, förklarar Fia Sjöstrand, som har jobbat med Nätverket SIP sedan 2003.

I den här fastigheten på 1 100 kvadratmeter finns det flera olika verksamheter. Nätverket SIP är en paraplyorganisation åt föreningarna och de sociala företagen som finns i den här fastigheten: Funkibator, TLC - Tender Loving Caring, Projektor och PIX.

– Vi har många ben att stå på och många målgrupper. Vi är inte sårbara, de här föreningarna är här nu, men det har varit andra föreningar här tidigare och det kommer nya föreningar. Nu hyr dessutom Öppna Kanalen en lokal här i huset, men de är en samverkande hyresgäst och ingår inte i SIP, säger Fia Sjöstrand.

– Vi samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Växjö kommun, det är 50 till 60 personer här varje år som har arbetsträning i olika verksamheter. Totalt är det hundratals människor här varje vecka och vi omsätter 10 miljoner kronor per år.

Fia Sjöstrand är noga med att påpeka att Nätverket SIP är en juridiskt fristående och politiskt och religiöst oberoende organisation och att man inte ingår i Växjö kommuns eller Regionens verksamhet.

Nu vill Nätverket SIP storsatsa och bygga ut Mästeriet på tomten som kan ses från Söderleden och Södra Järnvägsgatan. Där vill man bygga en fastighet på höjden som är ungefär lika stor som den nuvarande, runt 1 000 till 1 500 kvadratmeter.

– Vi vill bygga ut för minst 25 miljoner kronor, vi äger tomten och det finns inga hinder i detaljplanen. Så vi tror att vi har en ny fastighet här inom några år. Det är mycket pengar, men vi kommer ta banklån och vi hoppas på hjälp av sponsorer och privatpersoner som vill stödja oss, förklarar Fia Sjöstrand.

– Vi skapar nya möjligheter för barn, unga och vuxna här och vi gör livet bättre och mer meningsfullt för människor. Men vi vill inte stå still, vi vill gå vidare och utveckla verksamheten genom att bygga en ny fastighet som kan rymma fler verksamheter.

"Vi skapar nya möjlig-heter för barn, unga och vuxna här"

Mästeriet beskrivs som ett kreativitetshus, ett socialt center och en mötesplats. Föreningen Tender Loving Caring driver exempelvis ett hunddagis i huset med några anställda som tar emot ett tiotal hundar varje vardag.

Man tar även emot husdjur som man inte kan spåra någon ägare till. Just har man en sköldpadda, några marsvin och kaniner som polisen har lämnat in.

Funkibator är en förening som arbetar för att göra livet lättare för funktionsnedsatta. De har en butik i fastigheten med några anställda där det säljs leksaker, hjälpmedel och böcker. Funkibator startade ett eget förlag 2017 som ger ut barnböcker.

– I vanliga barnböcker har funktionsnedsatta aldrig huvudrollen, men i våra böcker får de det. Vi har gett ut ett 20-tal böcker, de finns på biblioteken och på Adlibris och Bokus. Böckerna bygger på manus som folk som har erfarenhet av funktionsnedsättning skickar till oss, berättar Fia Sjöstrand.

Via den internationella föreningen Projektor har man byggt upp ett nationellt och internationellt center som påbörjades för tio år sedan.

– Vi arrangerar verksamheten med att ta in ungdomar från andra länder i Europa som vill bli volontärer i föreningar i Sverige och där EU betalar resa och mat. Det är så här vi jobbar, vi ser möjligheter i problem och sedan hittar vi en lösning, förklarar Fia Sjöstrand.

Publicerad 29 August 2019 18:30