"Jag gillar inte förbud, men om man utreder frågan och det visar sig att slöjan inte är frivillig för små flickor så är det ett problem, annars är det ju inte det", förklarar Anna Tenje, (M), som sitter i partistyrelsen i Moderaterna. Foto: Pressbild

Anna Tenje (M) vill utreda slöjförbud: "Jag vill stå på flickornas sida"

VÄXJÖ.

Moderaternas partistyrelse vill utreda ett slöjförbud i förskola och grundskola - Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) var med och tog beslutet. – Slöjan är kanske inte ett problem eller en symbol för förtryck av flickor. Men tänk om den är det? Jag vill stå på flickornas sida, inte på männens, säger Anna Tenje, som sitter i Moderaternas partistyrelse.

Av
Hans Nilsson

Anna Tenje är noga med att påpeka att hon och partistyrelsen i Moderaterna inte har tagit beslut om ett generellt slöjförbud.

Det handlar om att man vill ha en statlig utredning av slöjförbud för flickor i förskolan och i grundskolan. Moderata politiker bakom flera motioner inför stämman i oktober vill utreda slöjförbud i skolan för att motverka hedersförtryck.

– Vi har fått in 288 motioner till partistämman i oktober och ett tiotal handlar om slöjan och heder och att utreda ett slöjförbud i skolan. Så partistyrelsens beslut är ett svar på de motionerna, bland annat från Moderatkvinnorna, förklarar Anna Tenje.

– För mig handlar det om att min dotters vänner ska ha samma rättigheter att få vara sig själva som andra flickor utan slöja och som min dotter. Slöjan får inte stå i vägen för dessa flickor att lyckas och bli sitt bästa jag. Skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, och barn ska få vara barn.

Anna Tenje pekar på att det finns svårigheter, bland annat när det gäller att hitta balansen i att respektera religionsfriheten och hur långt föräldrars rätt att bestämma över små barn ska gå.

Därför menar hon att det ändå kan vara rätt att göra en statlig utredning av slöjan på flickor i förskolan och grundskolan.

Det här är en väldigt komplex fråga som splittrar partiet, men det finns många frågor som behöver svar i detta.

– Det här är en väldigt komplex fråga som splittrar partiet, men det finns många frågor som behöver svar i detta. Jag gillar inte förbud, men om man utreder den här frågan och det visar sig att slöjan inte är frivillig för små flickor så är det ett problem, annars är det ju inte det, förklarar Anna Tenje.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger till Dagens Nyheter att ”de allra flesta” är överens om att slöja på barn är ett uttryck för en syn på heder och flickor som bör motverkas.

I Staffanstorp, där kommunstyrelsen leds av Moderaterna, finns det redan ett beslut om slöjförbud i skolan. Moderaterna i Kronobergs län ställer sig bakom att utreda slöjförbud i skolan.

Publicerad 01 September 2019 00:00