Jag tycker att småflickor på sju år inte bör ha slöja på sig. Men om de vill ha slöja tycker jag inte att staten och politikerna ska bestämma att de inte ska få ha den på sig i skolan

Jag tycker att småflickor på sju år inte bör ha slöja på sig. Men om de vill ha slöja tycker jag inte att staten och politikerna ska bestämma att de inte ska få ha den på sig i skolan", säger Afrah Ismail. Foto: Hans Nilsson

"Trött på att höra att alla flickor som bär slöja är förtryckta"

VÄXJÖ.

Afrah Ismail i Växjö har varit muslim i hela sitt liv och hon tycker inte att slöjförbud i skolan är en bra idé. – Jag är trött på att höra att alla flickor och kvinnor som bär slöja är förtryckta, säger hon.

Av
Hans Nilsson

Afrah Ismail föddes i Somalia och växte upp i Saudiarabien, men det var inte förrän hon kom till Sverige och Växjö som 19-åring 1989 som hon började ha slöja på sig.

– För mig handlade det om identitet, jag kom till ett nytt och främmande land och då blev slöjan viktig för att visa att det här är min religion och min identitet, förklarar Afrah Ismail.

– I Somalia behövde jag inte ha slöja, inte i Saudiarabien heller. Flickor och pojkar gick inte tillsammans i skolan och därför behövde vi inte ha slöja där. När jag var med kusiner och bröder behövde jag inte heller ha slöja, de hade redan sett mig utan slöja. Det var bara när jag gick på marknaden som var jag tvungen att dölja mig med burka eller abaya.

Afrah Ismail berättar att hon har fem döttrar och att det bara är en av dem som nu bär slöja. Hon anser att flickor själva ska få välja vilka kläder de ska ha på sig.

– Religion handlar om relationen med Gud och den sitter inte i slöjan. Jag tycker att småflickor på sju år inte bör ha slöja på sig, det är ett stort ansvar. Men om de vill ha slöja tycker jag inte att staten och politikerna ska bestämma att de inte ska få ha den på sig i skolan, säger Afrah Ismail.

– Regeln i islam säger att en flicka bör ha slöja efter den första menstruationen, den kan ju komma när man är 10 till 15 år. Håret är en sexuell frestelse för pojkar och män och slöjan ska skydda flickorna och kvinnorna från att bli utsatta.

Hon anser att Moderaternas förslag om en statlig utredning av förbud mot slöja i förskolan och grundskolan på grund av hedersförtryck mest är ett uttryck för okunskap om islam.

– Jag tror inte att det blir något slöjförbud i Sverige, men jag blir lite irriterad ändå. Många i Sverige tror att en muslimsk flicka eller kvinna är förtryckt bara för att hon har slöja på sig. Slöjan är främmande för många. De tror att vi har tvingats att ha slöjan på oss och att vi är förtryckta.

– Jag har slöja och jag är inte förtryckt. Det är inget hinder, jag har jobbat inom vården, varit barnskötare och politiker och nu är jag fältassistent. Det har aldrig varit något problem med slöjan, säger Afrah Ismail.

Publicerad 01 September 2019 00:00