"Det finns en stor efterfrågan på lokaler från restauranger och caféer som vill in i city, men vi säger nej till flera som är intresserade trots att vi har en handfull tillgängliga lokaler, säger Nils-Petter Nilsson, vd på Växjö Citysamverkan, ,som sitter med i en etableringsgrupp ihop med fastighetsägare i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Växjö Citys vd: "Vi har tomma lokaler men säger ändå nej till nya aktörer"

VÄXJÖ.

Det är tufft för detaljhandeln i Växjö centrum - men omsättningen för restauranger, nöje och kultur i city har exploderat de senaste åren och många står i kö för att etablera sig.– Vi har en handfull tomma lokaler, men vi säger ändå nej till flera intressenter, berättar Nils-Petter Nilsson, vd på Växjö Citysamverkan.

Av
Hans Nilsson

Precis som i de flesta stadskärnor i Sverige så har detaljhandeln det väldigt kämpigt i Växjö.

Flera butiker har svårt att få lönsamhet. Ett antal butiker har tvingats stänga i år, som exempelvis Önska och nu senast för några dagar sedan var det True Me på Storgatan 27 som meddelade att man stänger.

– Vi är ändå ganska förskonade från butiksdöden, men flera butiker i Växjö city har det kämpigt. Däremot går det otroligt bra för restauranger och caféer. Det är nöje, kultur och restauranger som går bra i city, de går som tåget, säger Nils-Petter Nilsson, centrumledare och vd på Växjö Citysamverkan.

Det visade sig för några år sedan att det var i Växjö som omsättningen för restauranger hade ökat mest i alla stadskärnor i större städer i hela Sverige, enligt en stor undersökning.

Därför är det inte så konstigt att flera aktörer i den branschen vill in i de tomma lokalerna i centrala Växjö.

Nils-Petter Nilsson sitter med i en etableringsgrupp ihop med fastighetsägare i Växjö. Där diskuterar man bland annat vilka som aktörer som är lämpliga som hyresgäster i city.

– Det finns en stor efterfrågan på lokaler från restauranger och caféer som vill in i city, men vi säger nej till flera som är intresserade trots att vi har en handfull tillgängliga lokaler, förklarar Nils-Petter Nilsson.

– Man måste tänka på vad som passar in i en stad och hur stadens helhet utvecklas. Vi vill ha in något som inte redan finns, vi har redan flera pizzerior och hamburgerhak. Vi vill ha något unikt och som är bra för utvecklingen av city och för en stadsdel, som Oas till exempel.

I ett par fall har stora lokaler stått tomma ett bra tag i centrala Växjö. Två exempel är Systembolagets gamla lokal på Klostergatan som stått tom sedan 2008 och Sports och Paus gamla lokal på Sandgärdsgatan som har varit tom i tio månader.

– Systembolagets gamla lokal är lurig, den är mörk och djup. Men jag kan tänka mig att det skulle fungera bra med en secondhandbutik eller loppis där. I somras hyrde en popup som sålde skor in sig i en vecka och det gick jättebra, folk kom i massor,

– Nyfosa som äger Sports gamla lokal tänker likadant som vi. De har renoverat invändigt i de stora lokalerna och de har haft intressenter, men de har sagt nej till intressenter för att de vill ha något långsiktigt. Nu vet jag att de för en dialog med ett par intressenter.

Publicerad 02 September 2019 00:00