Maria Edlund är polis i yttre tjänst i Växjö och har svart bälte i BJJ, Brazilian jiu-jitsu. Nu har hon startat företaget, Me Defence, där hon erbjuder intensivkurser i självförsvar åt tjejer och kvinnor, företag och föreningar.

Maria Edlund är polis i yttre tjänst i Växjö och har svart bälte i BJJ, Brazilian jiu-jitsu. Nu har hon startat företaget, Me Defence, där hon erbjuder intensivkurser i självförsvar åt tjejer och kvinnor, företag och föreningar. "Alla kan lära sig att försvara sig fysiskt och bli trygga i sig själva", säger hon. Foto: Hans Nilsson

Polis med svart bälte i kampsport lär ut självförsvar

VÄXJÖ.

Maria Edlund är polis i yttre tjänst i Växjö och kampsportare med svart bälte i Brazilian jiu-jitsu- nu har hon startat företaget ME Defence där hon lär ut självförsvar till privatpersoner, företag och föreningar.– Ingen ska behöva bli slagen, rånad eller våldtagen. Alla kan lära sig att försvara sig fysiskt och bli trygga i sig själva, säger hon.

Av
Hans Nilsson

När Maria Edlund var 20 år vann hon SM-guld i den japanska kampsporten jujutsu. Det blev några internationella tävlingar i jujutsu innan hon lade av med tävlandet för att kunna satsa på jobbet som ordningspolis i Växjö, där hon har varit anställd sedan 2007.

Hon har fortsatt att träna kampsport och har svart bälte i BJJ, Brazilian jiu-jitsu. Maria Edlund är instruktör i MMA, Mixed martial arts och i Brazilian jiu-jitsu i Växjö Titans som har sina lokaler på Kvarnvägen 6.

Dessutom är hon utbildad instruktör i självskydd och konflikthantering vid polisen. Hon har arbetat som lärare på polisutbildningen i Växjö och utbildat blivande poliser bland annat i fysiska tekniker och metoder och övrigt självförsvar.

Nu har hon startat ett eget företag, Me Defence, för att lära ut mycket av det hon har lärt sig i polisen och i kampsporten.

Hon ordnar intensivkurser i självförsvar åt exempelvis tjejer och kvinnor, företag och föreningar där teori varvas med praktiska tekniker. Det krävs inga förkunskaper för att gå hennes kurser, men man ska ha fyllt 14 år.

– Jag vill att folk ska bli mer medvetna om sin egen styrka och lära sig att vara trygga med sig själva. Är man mentalt förberedd, kan göra bedömningar av hot och risker, kan självförsvar och akut stresshantering blir det lättare att ta sig ur farliga situationer. Då blir man mer trygg och säker, förklarar Maria Edlund.

Det handlar om att kunna gå hem även på nätter utan att vara orolig för att bli rånad, överfallen eller våldtagen. Framförallt handlar det om att lära sig att bedöma hot och risker för att undvika att ens behöva hamna i en farlig situation, påpekar Maria Edlund.

– Man ska vara uppmärksam, se riskerna och inte vara naiv. Man ska inte gå ensam på kvälls- och nattetid, och gör man det ska man gå på upplysta gator och där det finns andra människor.

– Går man med lurar i öronen så ska man vara medveten om sin omgivning. Tycker man att det inte känns bra i en viss miljö ska man lita på den magkänslan och ta sig därifrån.

Men om nu det värsta händer och man blir utsatt för ett rån eller våldtäktsförsök, till exempel, då finns det olika sätt att agera för att ta sig ur den situationen utan att bli skadad.

Det kan handla om att slåss för sitt liv. Klösa, sparka och slå i ansiktet, mot ögon och hals och skrevet är bra.

– Man måste ha en grundplan och vara mentalt förberedd. Man ska vara fokuserad på lösningar, andas djupt och ta det steg för steg. Kan man springa därifrån ska man göra det. Många blir paralyserade om de inte har den mentala förberedelsen. Men om man har övat på att det kan hända något så är chansen större att man inte blir paralyserad, säger Maria Edlund.

– Att bli arg och att skrika är jättebra. Både försvarsspray och larm är bra. Men om någon tar ett grepp eller slår får man inte bli ett offer. Det finns tekniker för att ta sig ur ett grepp och skydda sig mot slag, det blir som inbyggda reflexer om man har övat på det. Man måste göra motstånd så snabbt som möjligt. Det kan handla om att slåss för sitt liv. Klösa, sparka och slå i ansiktet, mot ögon och hals och skrevet är bra.

Allt det här pratar Maria Edlund om och lär ut på sina kurser i företaget Me Defence. Dessutom ingår en del juridik.

– I en nödvärnssituation är lagen utformad så att man i situationen inte ska behöva fundera på hur mycket våld man får använda, men våldet får inte vara uppenbart oförsvarligt. Det gäller att ta sig helskinnad därifrån, och beroende på hur situationen ser ut kan det bli så att man behöver använda mycket våld, förklarar hon.

Publicerad 04 September 2019 08:16