Intresset för visningarna av slottet på Huseby Bruk har ökat enormt de snenaste åren och i sommar har de blivit en stor succé, enligt guiden Lisbet Eriksson.

Intresset för visningarna av slottet på Huseby Bruk har ökat enormt de snenaste åren och i sommar har de blivit en stor succé, enligt guiden Lisbet Eriksson. Foto: Pelle Wahlgren

Visningarna av slottet lockar massor av besökare

HUSEBY.

Slottsvandringarna med guide i Huseby Bruk har lockat massor av besökare i sommar och flera visningar har varit utsålda. – Det är större efterfrågan på visningarna än vad vi hinner med, säger Lisbet Eriksson, guide.

Av
Hans Nilsson

Visningarna av Fröken Florence Stephens vackra nyklassicistiska slottsbyggnad på Huseby Bruk startade i påskas och håller på till den 13 oktober.

Slottet stod färdigt 1844 och har en orörd interiör från förra sekelskiftet. På vandringen genom de vackra rummen berättar guiderna om familjen Stephens tid som ägare till Huseby.

De här visningarna har ordnats i ett antal år. Men de senaste åren har guiden Lisbet Eriksson märkt av ett ökat intresse, och i sommar har visningarna blivit en stor succé.

– Intresset för Huseby och slottet har gått uppåt de senaste åren, det är ett större intresse än någonsin för Huseby Bruk. Det kan ha att göra med boken om Florence Stephens som kom för några år sedan, berättar Lisbet Eriksson, som även är husfru på slottet.

Det finns många myter, sägner och frågor kring den Stephenska familjen. Kanske främst kring brukets sista ägarinna ”Fröken på Huseby”, och det märker Lisbet Eriksson av på visningarna.

– Besökarna ställer många frågor om Florence Stephens, de vill veta om skandaler och om vem som var hennes far. "Var det Oscar II som var hennes far?" Jag svarar då bara att hon var väldigt lik sin far, förklarar Lisbet Eriksson, som guidat på slottet på Huseby sedan 2006.

Resten av hösten sker visningar enligt följande datum, det är klockan 14.00 som gäller förutom den 5 oktober då visningen börjar klockan 12.00: 8, 14, 15, 21, 22, 28 och 29 september och 5, 6, 12 och 13 oktober.

Publicerad 05 September 2019 08:32