Växjö kommun har börjat servera kött från vildsvin på äldreboendena. Det är Eva Johansson i Centerpartiet som har drivit fram det här förslaget som nu blivit verklighet.

Växjö kommun har börjat servera kött från vildsvin på äldreboendena. Det är Eva Johansson i Centerpartiet som har drivit fram det här förslaget som nu blivit verklighet. Foto: Alexander Hall

"Vildsvinen förstör så mycket, man kan lika gärna äta upp dem"

VÄXJÖ.

Nu i helgen, den 7-8 september, började Växjö kommun att servera vildsvinskött till de äldre. –Vildsvinen förstör ju så mycket, då kan man lika gärna äta upp dem, säger Eva Johansson (C), kommunalråd i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Det var ”Viltgryta med kantareller” gjort på vildsvin som stod på menyn på äldreboendena i Växjö kommun nu i helgen.

Tidigare har vilt bara serverats vid något speciellt tillfälle. Men i fortsättningen kommer viltfärsbiffar eller viltgryta serveras en gång i månaden på äldreboendena i Växjö kommun.

Det är Eva Johansson, Centerpartistiskt kommunalråd i Växjö, som har drivit den här frågan i kommunen som nu har blivit verklighet.

– Vi tycker att det är bra med närproducerat och ekologiskt kött, vildsvinen finns ju här ändå så då är det väl lika bra att ta tillvara dem och skjuta av dem. Dessutom är vildsvinskött ett bra och magert kött, och gott är det också, anser Eva Johansson.

SSU på riksnivå föreslog nyligen att man skulle servera vegetarisk kost på äldreboendena. Raka motsatsen till Centerpartiets förslag i Växjö som nu blir verklighet.

– Ja, det här med vildsvinskött till äldre är en typisk Centerpartistisk fråga. Man kan det se som ett svar på SSU:s förslag. Vegetarisk mat är nog inte så populärt i den äldre generationen, men i framtiden så kan den nog bli vanligare med vegetariskt på äldreboendena, säger Eva Johansson.

Växjö kommun upphandlar vildsvinsköttet av en uppköpare och förädlare av vildsvinskött. Det här köttet från vildsvinen är billigare än nötkött att köpa in för Växjö kommun, enligt Eva Johansson.

Växjö kommuns omsorgstagare serveras runt 2 000 portioner dagligen. De har två rätter att välja mellan varje dag, så de måste inte äta vildsvinskött en gång i månaden.

Publicerad 06 September 2019 00:00