"Det som har hänt är oerhört allvarligt. Lärarna blev slagna och sparkade, det var våld mot stora delar av kroppen och mot huvudet," förklarar Carsten Wulf, chef på ubildningsförvaltningen i Alvesta. Foto: Jonas Tenje

Misshandeln på skolan skakar om kommunen: "Det kommer ta tid att läka det här"

ALVESTA.

Händelsen med eleven som misshandlade två lärare i 60-årsåldern på en skola i Alvesta så svårt att de fick hämtas med ambulans har skakat om kommunen rejält. – Det kommer ta tid att läka det här, det är mycket oro på den här skolan nu, säger Carsten Wulf, chef på utbildningsförvaltningen i Alvesta.

Av
Hans Nilsson

Det är en 15-årig pojke som är misstänkt för att ha misshandlat två lärare på en skola i Alvesta kommun nyligen.

Lärarna är två kvinnor i 60-årsåldern. De fördes till sjukhuset i Växjö, båda är nu utskrivna.

Carsten Wulf, chef på utbildningsförvaltningen, vill inte säga vilken skola det rör sig om.

– I nuläget är vår bedömning att vi inte ska berätta vilken skola det är utifrån sekretess och integritet. Det är jobbigt för personalen och eleverna på den här skolan. Det är mycket känslor och otrygghet på skolan i och med den här händelsen, förklarar Carsten Wulf.

Misshandeln ska ha börjat i en korridor på skolan. Där gav sig pojken på lärarna.

– Sedan fortsatte misshandeln utomhus. Det som har hänt är oerhört allvarligt. Lärarna blev slagna och sparkade, det var våld mot stora delar av kroppen och mot huvudet. Den ena kvinnan fick värre skador än den andra, förklarar Carsten Wulf.

Den 15-årige pojken är polisanmäld och han är misstänkt för grov misshandel.

Vid händelsen larmades polisen till platsen. Pojken greps inte utan överlämnades till vårdnadshavare. Dessutom har man gjort en anmälan om arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket.

– I sådana här situationer avskiljs eleven från undervisningen. Sedan får man göra en bedömning av om och när det är läge för eleven att komma tillbaka till skolan, säger Carsten Wulf.

Frågan är hur det kunde gå så här illa på en skola i Alvesta.

– Det här är en ovanlig händelse som tur är. Min bedömning är att skolan har gjort de hot- och riskanalyser och åtgärder man skulle göra utifrån verksamheten. Men vi ska sätta oss ned och göra en utvärdering. Har man gjort tillräckligt? Är det något man kunde ha gjort på ett annat sätt?

– Det är flera oroliga föräldrar som har hört av sig till rektorer efter misshandeln. Vi informerade de anhöriga snabbt efter händelsen och vi har satt in olika former av stöd via Företagshälsan till personal på grupp- och individnivå, säger Carsten Wulf.

Publicerad 07 September 2019 00:00