Den stora stenen var som en handboll som krossade plattorna, och det blev som en krater. Dessutom träffade flera mindre stenar altandörren, ungefär som en hagelskur mot huset, enligt Rasmus Medin.

Den stora stenen var som en handboll som krossade plattorna, och det blev som en krater. Dessutom träffade flera mindre stenar altandörren, ungefär som en hagelskur mot huset, enligt Rasmus Medin. Foto: Privat

Sprängningen som gick fel: "Någon kunde ha dött"

VÄXJÖ.

Smällen vid Skanskas sprängning var så kraftig att huset på Lugnet skakade till och Rasmus Medins 2, 5-årige son vaknade upp med ett gallskrik. – Två byggarbetare från Skanska kom springande och skrek att "sprängningen gick fel". Någon kunde ha dött, det låg stenar stora som handbollar på altanen och rutan till sovrummet var spräckt, berättar Rasmus Medin, som har polisanmält Skanska.

Av
Hans Nilsson

Skanska har sedan i våras utfört sprängningar och markarbeten för ett bygge av bostäder åt Obos Kärnhem i närheten av det gamla sanatoriet på Lugnet i Växjö.

Runt 500 meter därifrån, på Lugnets väg, bor Rasmus Medin med sin fru och son på två och ett halvt år i en hyreslägenhet. Han har vid flera tillfällen reagerat på Skanskas sprängningar på platsen.

– Hela huset skakar när de spränger, det har varit påfrestande för oss. Jag har fått kommunen att göra mätningar av sprängningarna, och de mätningarna har legat precis på gränsen, säger Rasmus Medin.

En fredag nyligen hade Skanska gått ut med information om att de skulle spränga och bett alla i huset på Lugnets väg som har bilar på framsidan att flytta dem.

Runt klockan 12.45 den fredagen när Rasmus Medin satt i vardagsrummet och sonen låg och sov i deras sovrum, som vetter mot byggarbetsplatsen, hördes en explosion från Skanskas bygge som var betydligt värre än det han hade hört innan.

– Explosionen var väldigt kraftig och det efterföljande ljudet var som ett dån. Det lät som att en balkong ramlade ned eller som en mindre jordbävning, jag vet hur det kan låta för jag var med om det på Kos för 15 år sedan, berättar Rasmus Medin.

– Min son vaknade av smällen och gallskrek inne i sovrummet. Jag tänkte att något hade gått fruktansvärt fel eftersom han inte brukar låta så. Jag sprang in i sovrummet för att kolla till honom och sedan sprang jag ut på framsidan av huset för att se vad som hade hänt.

När han kom ut kom två byggarbetare från Skanska springande mot honom. Han var mycket upprörd och förbannad och började skälla på dem.

– "Vad håller ni på med?", skrek jag till dem. De svarade mig att ”sprängningen gick fel”. Han som var sprängare såg chockad ut, säger Rasmus Medin.

Han gick fram till sin altan och såg att det låg flera stenar där. Flera små stenar hade förstört glasfönstret i altandörren till sovrummet, det låg sten på taket och en grannes fönster var trasigt.

– En jättestor sten hade förstört två stenplattor på altangolvet. Den var som en handboll och det var som en krater under den. Vissa stenar var stora som apelsiner och andra som mindre handbollar. Det var mängder av små sten, säkert ett 50-tal totalt.

– De två byggarbetarna flyttade bort stenarna från min altan, men jag hann ta bilder på stenarna och filma dem.

Rasmus Medin är säker på att om en person hade vistats framför huset så hade risken varit stor för allvarliga personskador eller dödsfall.

– De här stenarna måste ha kommit med en fruktansvärd kraft. Den största stenen hade kunnat döda en person, tänk om den gått igenom fönstret till sovrummet där min son var. Jag tänker på att han brukar stå vid altanfönstret och titta ut på bygget. Nu var det tur att han låg och sov.

Skanska beslutade om sprängstopp efter den här händelsen i väntan på utredning.

– Detta är en fruktansvärt allvarlig händelse och jag har polisanmält Skanska. Men Skanska verkar ta lätt på det. De har inte ens hört av sig och fönsterrutan är bara tejpad och altanen är inte åtgärdad.

– Man kan fråga sig hur mycket fara allmänheten ska behöva utsättas för vid sprängningar. Vi kan inte känna oss trygga i den här lägenheten om de ska fortsätta att spränga, säger Rasmus Medin.

UIf Palmqvist, distriktschef på Skanska, bekräftar att det var en sprängning som gick fel och att det råder sprängstopp på platsen.

– Vi ser mycket allvarligt på händelsen, det var ett så kallat stensprut. Arbetsmiljöverket har inlett en utredning och vi på Skanska gör en internutredning som tar ett par veckor. Det viktiga är att ingen människa blev skadad, mer än så vill jag inte kommentera det här innan den interna utredningen är klar, säger UIf Palmqvist.

Publicerad 08 September 2019 00:00