På Kungsvägen i Växjö öppnar snart vådgivaren SMART Psykiatri en mottagning. De gör neuropsykiatriska utredningar för barn och vuxna.

På Kungsvägen i Växjö öppnar snart vådgivaren SMART Psykiatri en mottagning. De gör neuropsykiatriska utredningar för barn och vuxna. "Vi hoppas att vi kan ta emot vår första patient i oktober, vi har redan ett tiotal patienter i kö", säger operativa chefen Karin Jensen. Foto: Hans Nilsson

Ny vårdgivare öppnar mottagning i Växjö: Finns ett stort behov här"

VÄXJÖ.

SMART Psykiatri erbjuder utredning och behandling för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för barn och vuxna. Nu öppnar man mottagning i Växjö. – Vi har hört från familjer och vuxna att det finns ett stort behov av neuropsykiatriska utredningar i Växjö, säger Karin Jensen, operativ chef på SMART Psykiatri.

Av
Hans Nilsson

SMART Psykiatri startade i maj 2018 i Stockholm av psykiatrikern Lotta Borg Skoglund och vd:n Martin Hammarström.

På deras mottagningar görs neuropsykiatriska utredningar för både barn och vuxna. Man tar emot barn, ungdomar och vuxna på remiss från psykiatri, elevhälsa eller via egenanmälan, så kallad egenremiss.

Sedan starten 2018 har man även öppnat mottagningar i Uppsala och Borås. Nu är man på väg att öppna en mottagning även i Växjö, på Kungsvägen 22.

– Det är bra lokaler för en mottagning. Vi hoppas att vi kan ta emot vår första patient i oktober, vi har redan ett tiotal patienter i kö, berättar operativa chefen Karin Jensen, som är sjuksköterska i grunden.

Det är allt fler barn, ungdomar och vuxna som lever med svårigheter i vardagen som kan orsakas av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Men köerna är långa för att få göra en neuropsykiatrisk utredning. Växjö och Region Kronoberg är ett exempel på det, och det är det främsta skälet till att SMART Psykiatri nu satsar på att öppna en mottagning i Växjö.

– Vi är specialister på det här området, våra läkare och psykologer har jobbat i flera år med utredning och behandling av neuropsykiatriska tillstånd och den samsjuklighet som många drabbas av genom livet. Alla våra medarbetare har erfarenheter från annan specialistpsykiatri, de är vana vid att göra komplexa utredningar, förklarar Karin Jensen.

SMART Psykiatri sysslar inte bara med utredning och behandling av neuropsykiatriska tillstånd.

– Vi sprider även kunskap genom föreläsningar, utbildning och handledledning av personal kring neuropsykiatri och vanligt förekommande samsjuklighet, säger Karin Jensen.

– Vi har goda erfarenheter av samarbete med våra offentliga vårdgrannar, elevhälsa och patientföreningar. Nu hoppas vi att vi kan knyta kontakt även med lokala aktörer i Växjö. Vi vill bygga upp samarbete med patientföreningar och föra deras talan.

Publicerad 10 September 2019 00:00