Östrabo Ekobacke har fått mindre personal och det slår mot verksamheten.

Östrabo Ekobacke har fått mindre personal och det slår mot verksamheten. "Det är ohållbart, som det är nu hinner vi varken med att skörda eller sköta butiken ordentligt. Jag hoppas att vi kan få mer resurser snart", säger Åsa Nyhlén, till höger i bild, och Bibi Karlsson som jobbar på Ekobacken. Foto: Hans Nilsson

Skörden hinns inte med: "Ekobacken har blivit ett stressigt ställe"

VÄXJÖ.

Från odlingarna på Östrabo Ekobacke levereras grönsaker till restauranger som PM, Kafé de luxe och MäM. Men en minskad personalstyrka skär nu djupa sår i verksamheten.– Vi hinner inte skörda, vi är för lite folk, säger Åsa Nylén, ansvarig för Macken som driver Östrabo Ekobacke på uppdrag av Växjö kommun.

Av
Hans Nilsson

Precis nedanför biskopens bostad på Östrabo i Växjö breder 10 000 kvadratmeter med odlingsmark av hög kvalitet ut sig i backen.

Ekobacken bjuder på en enorm skönhet med starka färger och prunkande grönska. Här odlas det grönsaker, blommor och örter på stora delar av marken.

Det finns även en liten butik i backen som säljer råvarorna. Just nu är krondillen mycket efterfrågad. Allt är ekologiskt odlat.

Man kan komma hit och låna en sax och klippa blommor själv och väga dem och betala i butiken.

Östrabo Ekobacke är ett flaggskepp för Europas grönaste stad

– Östrabo Ekobacke är ett flaggskepp för Europas grönaste stad. Visst har vi våra stamkunder, det är alla möjliga åldrar och människor. Ofta är det människor som är väldigt medvetna om vad de äter, berättar Åsa Nyhlén, som är ansvarig för kooperativet Macken.

– Men jag skulle önska att fler Växjöbor kunde upptäcka Ekobacken. Folk blir helt tagna när de kommer hit första gången och får se våra odlingar. De säger att de inte hade kunnat föreställa sig att det skulle se ut som det gör.

Det är Macken, som startades för 15 år sedan, som sköter odlingarna på Östrabo med kommunens stöd och goda vilja sedan 2011.

Ett par anställda på kommunen jobbar på Ekobacken, men de flesta har sin anställning via Macken.

– Det här är en jättebra plats för folk som är utbrända och behöver arbetsträna och för folk som försöker komma tillbaka till arbetsmarknaden. Här får man en social gemenskap, man får jobba med jord och växter och se hur det växer, det är en livscykel som är påtaglig, förklarar Åsa Nyhlén.

Men det senaste halvåret har personalstyrkan minskat betydligt på grund av en mindre budget för både Arbetsförmedlingen och Växjö kommun.

– Ekobacken har blivit ett stressigt ställe. De som är här och arbetstränar får inte märka av den stressen. Men vi som är ansvariga för helheten med odlingarna, kontakter med kunder i butiken och att sköta faktureringar ser att vi inte hinner med allt det vi ska göra, säger Åsa Nyhlén och fortsätter:

– Det är för lite personal och det är ohållbart, som det är nu hinner vi varken med att skörda eller sköta butiken ordentligt. Jag hoppas att vi kan få mer resurser snart.

Publicerad 10 September 2019 00:00