Med start den 14 september och till den 27 oktober visas ett antal illustrationer av Anna Höglund på Växjö konsthall i utställningen

Med start den 14 september och till den 27 oktober visas ett antal illustrationer av Anna Höglund på Växjö konsthall i utställningen "Kaniner och filosofer". Illustration: Anna Höglund

Anna Höglunds bilder för barn och vuxna visas på konsthallen

VÄXJÖ.

"Kaniner och filosofer" är namnet på den nya utställning på Växjö konsthall som öppnar den 14 september. Det är författaren och illustratören Anna Höglunds bilder som visas. – Det är väldigt spännande och vackra bilder, det är bilder för både barn och vuxna, säger Ragnhild Lekberg, curator för utställningen.

Av
Hans Nilsson

Anna Höglund är en av Sveriges mest kända illustratörer av bilderböcker för barn och vuxna. Hon är dotter till konstnären Erik Höglund och hon finns representerad på Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum.

Anna Höglund, som även är barnboksförfattare, har bland annat illustrerat flera av Ulf Starks böcker. Nu visar Växjö konsthall ett antal av hennes illustrationer i utställningen "Kaniner och filosofer" med vernissage den 14 september och med Anna Höglund på plats.

Utställningen visas till den 27 oktober och den utgår ifrån melankoliska skildringar av att försöka förstå en värld som kan vara svår att passa in i för både stora och små.

– Det finns en stor spännvidd mellan det ljusa och det mörka i hennes bilder, det är något som går utanför det traditionellt vackra. När hon porträtterar stadsdelar och landsbygd skönmålar hon inte, och hon belyser de magiska delarna av vardagen på ett subtilt sätt, förklarar Ragnhild Lekberg, intendent på Växjö konsthall och curator i det här fallet.

– Figurerna i hennes bilder kan både se vuxna ut och se ut som barn. Hennes tilltal kan greppa tag i flera generationer och vi hoppas att det här är en generationsöverskridande utställning där det kan uppstå samtal om bilderna. Det här ska vara ett rum där man pratar med varandra om den existens vi delar.

Tre söndagar i höst på Växjö konsthall ska dessa samtal ledas av bibliotekarier som läser högt ur Anna Höglunds böcker.

Högläsning på konsthallen

29 september klockan 14.00 - Högläsning: Anna Höglunds och Eva Sussos bok Alla frågar sig varför - samtal om sådant som människor undrar över.

20 oktober klockan 14.00 - Högläsning: Anna Höglunds bok Mannen som byggde ett hus - samtal om längtan, behovet av mer och att finnas i andras blick.

27 oktober klockan 14.00 - Högläsning: Anna Höglunds bok Om detta talar man endast med kaniner - samtal om att känna mycket, att inte våga, men ändå söka samhörighet.

Publicerad 14 September 2019 00:00