Tisdagen den 17 september kommer Annika Hamrud till Det fria ordets hus för att berätta om sin bok Fundamentalisterna som kom i våras.

Tisdagen den 17 september kommer Annika Hamrud till Det fria ordets hus för att berätta om sin bok Fundamentalisterna som kom i våras. Foto: David Lagerlöf

Hamrud berättar om kriget mot hbtq-personer

VÄXJÖ.

I Uganda i Afrika pågår ett krig mot hbtq-personer, enligt journalisten Annika Hamrud som har skrivit om detta i reportageboken Fundamentalisterna. Den 17 september kommer hon till Det fria ordets hus i Växjö och berättar om boken.

Av
Hans Nilsson

Det är dags för ännu ett författarbesök på Det fria ordets hus i Växjö. Tisdagen den 17 september klockan 18.00-19.00 berättar Annika Hamrud om sin bok Fundamentalisterna som kom i våras.

Det handlar om ett Uganda där utvecklingen efter 50 år av framgångsrik kamp nu går åt motsatt håll med religiösa konservativa som kriminaliserar homosexualitet.

Enligt Annika Hamrud lever hbtq-personer i Uganda ständigt med risken att trakasseras, misshandlas, fängslas och mördas.

I boken framträder några av dessa människor i Uganda som drabbas av den nya vågen av homofobi. Där finns även predikanter och aktivister på båda sida om lagen.

Dessutom försöker Annika Hamrud belysa vilka som tjänar på att sprida konspirationsteorier och att välja ut en grupp att demonisera. Hon hittar även svenska evangelikala grupper med mycket nära band till dem som sprider det dödliga hatet.

Publicerad 14 September 2019 00:00