I höst blir det swingdans varannan måndag på Kafé de luxe under parollen ”Swing de Luxe” med Växjö Lindy Circle. Den här bilden är från en dans på Palladium i samarbete med Folkets Bio Växjö.

I höst blir det swingdans varannan måndag på Kafé de luxe under parollen ”Swing de Luxe” med Växjö Lindy Circle. Den här bilden är från en dans på Palladium i samarbete med Folkets Bio Växjö. Foto: Andreas Bergström

Swingen har fått ett uppsving

VÄXJÖ.

Måndagen den 16 september kör swingen igång igen på Kafé de luxe. – Swingen har fått ett uppsving de senaste åren, säger Helena Svedin i Växjö Lindy Circle.

Av
Hans Nilsson

Varannan måndag under hela hösten blir det-hålligång på Kafé de luxe under parollen ”Swing de Luxe” och det är dansföreningen Växjö Lindy Circle som håller i det.

Måndagen den 16 september klockan 18.00 till 21.30 blir första tillfället den här hösten. Man samlas ett gäng och dansar swing till gammal storbandsjazz.

Kvällen börjar med en prova-på för alla nybörjare, en så kallas Crash course. Det handlar om att alla ska lära sig några enkla steg att svänga med under resten av kvällen.

Vill man lära sig något nytt hugger man någon som ser ut att kunna några fler steg än en själv och ber om en liten lektion. Sedan blir det social dans för unga, gamla, nybörjare och rutinerade rävar.

Swingen var populär på 1930- och 40-talet. De senaste åren fem till tio åren har det blivit hett med swing igen i hela världen.

Nu håller Växjö Lindy Circle den här danskulturen vid liv i Växjö, bland annat genom att klä sig i tidsenliga kläder när man träffas för att dansa.

– Vi har ingen egen lokal att dansa i. Vi hyr in oss i Palladium och Kafé de luxe när vi ska ha social dans. Miljön där passar väldigt bra för den här dansen. Det brukar komma ganska mycket folk, ibland är vi 20 till 30 dansare. Vi är aldrig under tio stycken, berättar Helena Svedin.

Publicerad 14 September 2019 00:00