Varje år är det ett 50-tal deltagare på Jägarskolan på Studiefrämjandet i Växjö. De senaste åren har Sara Nordangård kunnat se att det blir alltfler tjejer och kvinnor.

Varje år är det ett 50-tal deltagare på Jägarskolan på Studiefrämjandet i Växjö. De senaste åren har Sara Nordangård kunnat se att det blir alltfler tjejer och kvinnor. Foto: Alexandra Dahlberg

Fler och fler kvinnor tar jägarexamen: "Mer jämställt nu"

VÄXJÖ.

På höstens kurser i Jägarskolan på Studiefrämjandet i Växjö är det fullt av tjejer och kvinnor. – Det har blivit mer jämställt, och många tar jägarexamen för att få mer kunskap om djur och natur, säger Sara Nordangård på Studiefrämjandet.

Av
Hans Nilsson

Sara Nordangård är verksamhetsutvecklare för jakt och fiske på Studiefrämjandet Småland-Gotland, där Växjö och Kronoberg ingår.

Hon är själv en erfaren jägare och viltvårdare och jobbar på uppdrag av Svenska Jägareförbundet. Via Studiefrämjandet hanterar hon alla jägarexamen som tas i Småland och Gotland.

– Jägareförbundet och Studiefrämjandet lägger upp kurserna i jägarexamen tillsammans, vi har gjort det i många år nu, förklarar Sara Nordangård, som är stationerad utanför Jönköping. .

Varje år är det ett 50-tal deltagare på Jägarskolan på Studiefrämjandet i Växjö. De senaste åren har Sara Nordangård kunnat se vissa förändringar med tanke på vilka som går kurserna och varför de gör det.

– Det är alla typer av människor som går Jägarskolan och tar jägarexamen, alla åldrar och både tjejer och killar. Men det har blivit mycket mer tjejer och kvinnor än tidigare, det är alltifrån unga tjejer till 60-plusare, förklarar Sara Nordangård.

Jägarskolan på Studiefrämjandet pågår från oktober till juni. Den är uppdelad i en teoretisk del, där man läser en studiecirkel och skriver ett prov. Och en praktisk del, där man bokar in tid på en närliggande skjutbana och över för att slutligen kunna visa att man kan hantera ett jaktgevär.

– De är många som går den här kursen för att de vill få mer kunskap om naturen och djuren och de läser bara teoridelen, det har ökat väldigt mycket, säger Sara Nordangård.

– Det är ett stort intresse för djur och natur idag och kursen handlar mycket om viltvård. Vi som är jägare är ju inte bara ute i skogen och skjuter djur, vi tar hand om dem också. Vi matar dem på vintern och ger dem vatten på sommaren, till exempel.

Publicerad 15 September 2019 00:00