Det blir inget moskébygge vid Rönemyr i Alvesta. Finansiärerna av moskén har tröttnat i och med alla överklaganden och hoppat av, enligt Khaled Al Najjar i Alvesta Kulturcenter stiftelse.

Det blir inget moskébygge vid Rönemyr i Alvesta. Finansiärerna av moskén har tröttnat i och med alla överklaganden och hoppat av, enligt Khaled Al Najjar i Alvesta Kulturcenter stiftelse. "De som överklagade moskébygget har vunnit", säger han. Foto: Alvesta kommun

Stopp för moskébygget: "Vi får inte ihop pengar"

ALVESTA.

Det planerade moskébygget vid Rönnemyr i Alvesta blir inte av. – Bygget är dött, tyvärr. Vår dröm blir inte verklighet. Vi har inte fått ihop tillräckligt med pengar, säger Khaled Al Najjar i Alvesta Kulturcenter stiftelse.

Av
Hans Nilsson

I början av 2017 blev det klart att det fanns planer på att bygga en moské vid Svampvägen väster om Rönnemyr i Alvesta.

Det var Välgörenhetsorganisationernas Allians Kaukasus, som nu bytt namn till Alvesta Kulturcenter stiftelse, som hade köpt mark på Svampvägen av Alvesta kommun för att bygga en moské och ett kulturcentrum.

Det handlar om ett område på nära 10 000 kvadratmeter. Tanken var att moskén skulle kunna ha plats för 500 personer samtidigt. Efter ett antal överklaganden fick man i början av 2019 grönt ljus att bygga en moské med ett bibliotek och fritidsgård.

Men i köpeavtalet med Alvesta kommun ingick ett byggnadsvillkor. Som köpare av marken skulle de ha färdigställt grunden till byggnaden vid årsskiftet 2018-2019, annars skulle köpet och bygglovet hävas.

Muslimerna lyckades inte samla in de pengar som behövdes till husgrunden till årsskiftet.

– Vi tyckte att de var sent på det. De uppfyllde inte byggnadsvillkoret och då förfaller egentligen avtalet och handpenningen på 65 000 kronor. Men de fick förlängt byggnadsvillkor till årsskiftet 2019-2020, säger Magnus Wigren, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Alvesta kommun.

Insamlingen har gått fortsatt trögt och nu ger Alvesta Kulturcenter stiftelse upp. Muslimerna i Alvesta får fortsätta att gå till bönelokalen mitt emot Oljeshejkerna och till källaren under ABF när de ska be.

– Det är bara några månader till årsskiftet och vi har bara fått in 500 000 kronor. Det hade krävts en och en halv miljon kronor. Vi klarar inte att få ihop de pengarna till årsskiftet för att börja bygga grunden. Det är mission impossible, förklarar Khaled Al Najjar i Alvesta Kulturcenter stiftelse.

– Marken på Svampvägen kommer därför att återlämnas till Alvesta kommun och köpet upphävs. Det känns tråkigt och många muslimer blir nog besvikna, men ingen blir chockad.

Under processens gång har det dykt upp finansiärer av moskén i Alvesta, men de har tröttnat i och med alla överklaganden och hoppat av, enligt Khaled Al Najjar.

– Flera muslimska föreningar i Sverige har hört av sig och velat hjälpa oss med finansieringen. De gav oss muntliga löften om att de skulle samla ihop pengar till oss, berättar han.

– Men moskébygget drog ut på tiden på grund av överklaganden. Föreningarna som ville hjälpa oss blev besvikna på att det kom överklagande på överklagande. De tappade hoppet och tyckte att det verkade som att Alvesta samhälle är helt emot projektet. Jag antar att de satsade på moskébyggen på andra platser istället.

Khaled Al Najjar konstaterar att motståndarna till bygget av moskén i Alvesta vann.

– Ja, de som överklagade moskébygget har vunnit. Det känns som att de drevs av okunskap och rädsla, men det här projektet lever ändå. Vi ska försöka hitta annan mark i Alvesta där vi kan bygga en moské, säger Khaled Al Najjar.

Publicerad 15 September 2019 00:00