Nelle Coruvac, 38 år, och Ahmad Rezai, 24 år, är två av eleverna på vuxenutbildningen Växjö Fria Fordonsgymnasium som har bestämt sig för att byta bana i yrkeslivet och bli lastbilschaufför.

Nelle Coruvac, 38 år, och Ahmad Rezai, 24 år, är två av eleverna på vuxenutbildningen Växjö Fria Fordonsgymnasium som har bestämt sig för att byta bana i yrkeslivet och bli lastbilschaufför. Foto: Hans Nilsson

Nelle och Ahmed utbildas till lastbilschaufförer - fast jobb väntar

VÄXJÖ.

Nelle Curovac och Ahmad Rezai har hittat ett nytt spår i livet. De har ett fast jobb som väntar på dem som lastbilschaufför - trots att de inte är klara med vuxenutbildningen på Växjö Fria Fordonsgymnasium.– Jag ville växla om och byta bransch, säger Nelle Curovac, före detta maskinoperatör.

Av
Hans Nilsson

På Växjö Fria Fordonsgymnasium utbildas varje år ett 80-tal yrkesförare på vuxenutbildningen. Skolan ligger på Pistolvägen mellan Öjaby och väg 30 och man förfogar över ett stort område med flera skolbyggnader.

Nelle Coruvac, 38 år, och Ahmad Rezai, 24 år, är två av eleverna på vuxenutbildningen som har bestämt sig för att byta bana i yrkeslivet och bli lastbilschaufför.

– Jag var maskinoperatör i 15 år, men jag tröttnade på att jobba med det. Jag vill ha ett jobb där jag trivs och där jag känner att jag frihet under ansvar och det har jag som lastbilschaufför, förklarar Nelle, som flydde till Sverige från kriget i Bosnien med sin familj på 90-talet.

Ahmad Rezai kom från Afghanistan till Sverige som ensamkommande 16-åring för åtta år sedan. Han hamnade i Arjeplog i Norrbottens län med tiden och fick ett väldigt speciellt jobb där.

– Jag var testkörare på vintrarna åt bland andra Mercedes, BMW och även Lamborghini, ibland var det hemliga modeller som inte skulle ut på marknaden på några år, berättar Ahmad och fortsätter:

– De ville veta hur bilarna klarade vinterväglag, det var 30 minus ibland. Jag körde på en isbana och sladdade med bilarna hela dagarna för att testa dem, men det var ju bara några månader om året jag hade det jobbet.

Via Arbetsförmedlingen i Arjeplog fick han veta att Växjö Fria Fordonsgymnasium har en vuxenutbildning till yrkesförare som passade honom. Dessutom bor hans föräldrar i Växjö så han flyttade hit.

Även Nelle har gått via Arbetsförmedlingen för att få en plats på utbildningen. Sköter de bara sin utbildning och klarar yrkeskompetensbeviset, ykb, så har de snart ett fast jobb som lastbilschaufför i Växjö.

De går på en så kallad rekryteringsutbildning, det innebär att ett företag lovar dem anställning om de klarar utbildningen. Nelle har klarat teorin för C-kort och har uppkörning i slutet av augusti. Ahmad är klar med C-kortet och har bara yrkeskompetensbeviset kvar.

För Nelles del väntar ett jobb på Postnord i Växjö som lastbilschaufför och Ahmed kommer att bli lastbilschaufför på Suez, som kör sopbilar i Växjö, Tingsryd, Ljungby och Älmhult.

– Det känns bra, jag känner mig lite cool när jag sitter i en lastbil och kör, säger Ahmad med glimten i ögat.

Postnord och Suez har varit med och format yrkesförarutbildningen åt Nelle och Ahmad. Det är Arbetsförmedlingen som betalar deras utbildning som varar i drygt ett halvår.

Daniel Bjureby är trafiklärare på vuxenutbildningen på Växjö Fria Fordonsgymnasium. Han är eld och lågor över Nelles och Ahmads insatser under utbildningen.

– De här eleverna är så engagerade och koncentrerade, de har jobb redan på Postnord och Suez. Men när de är klara här skulle de kunna få jobb direkt på flera andra företag. Det är så svårt för företagen att hitta lastbilschaufförer idag, säger Daniel Bjureby.

– Jag tar utbildningen seriöst, jag ser det som en anställning där jag ska jobba hårt under arbetstiden och där Daniel är min chef, berättar Nelle.

Publicerad 16 September 2019 00:00