Här på Sandgärdsgatan i Växjö hade Uffe Ekerot, som dog 2015, sin källare där han ordnade konserter. Åskar Lilja var där mycket på 90-talet. Nu säljer han skivor i samma källare, i butiken Rundgång.

Här på Sandgärdsgatan i Växjö hade Uffe Ekerot, som dog 2015, sin källare där han ordnade konserter. Åskar Lilja var där mycket på 90-talet. Nu säljer han skivor i samma källare, i butiken Rundgång. "Uffes ande svävar över butiken, när en lampa blinkar till tänker jag att det är ett tecken från Uffe", säger han. Foto: Hans Nilsson

Vinylen ger nytt liv åt Uffe Ekerots gamla källare

VÄXJÖ.

LP-skivan har blivit het igen - det märker Åskar Lilja i skivaffären Rundgång i Uffe Ekerots gamla källare på Sandgärdsgatan. Där har man nu börjat med kvällsöppet på torsdagar. – Vi säljer väldigt mycket vinyl, kunderna är alltifrån 15 till 80 år, säger han.

Av
Hans Nilsson

Vinylen och framförallt LP-skivan har gjort comeback och tycks vara här för att stanna, vilket har gjort att skivaffärerna har fått nytt liv.

I Växjö finns det idag två skivaffärer som säljer vinylskivor, både LP-skivor och singlar. Cultix i Tegnérgallerian, som även bland annat säljer böcker, är den ena. Den här butiken har funnits i olika skepnader och på olika platser sedan 1980-talet i Växjö.

Och den andra är Rundgång på Sandgärdsgatan, en relativt ny bekantskap i Växjö. Rundgång startades i Malmö 2004 av Dennis Lood som har sin butik vid Möllevången.

I december 2016 öppnade han en filial till Rundgång i Uffe Ekerots gamla källare på Sandgärdsgatan i Växjö.

Det skedde mycket tack vare att Dennis Lood känner Gustav Hector som driver Bondens butik i källaren. Rundgång står för vinylskivorna i affären i Växjö och Gustav Hector står för lokalen.

I den här butiken består vinylsortimentet av ungefär 15 procent ny och 85 procent begagnad vinyl, och det finns faktiskt en del cd-skivor också.

Det är tidens tecken. I USA kommer LP-skivan i år för första gången sedan 1986 sälja mer än cd-skivan. Vinylförsäljningen i Sverige har pekat spikrakt uppåt i ett antal år, men det senaste året har kurvan vänt något nedåt för första gången på flera år.

– I den här butiken märks det verkligen inte att vinylen skulle vika i försäljningen. Vinylen är ingen trend längre, och folk köper inte cd nu. Vi klarar våra mål hela tiden försäljningsmässigt med vinylen, berättar Åskar Lilja, som började jobba i butiken i februari i år.

– Vi säljer framförallt gammal vinyl och klassiker som Paul Simon och Neil Young går extra bra. Men vi säljer mycket punk, indie och metal också, och vi har en jättefin jazzhylla.

Rundgång i Växjö går så bra att man har utökat öppettiderna. Man började med att ha öppet enbart på fredagar och lördagar.

Men nu har man precis börjat med torsdagsöppet också, klockan 16 till 20¨varje torsdag. Första torsdagen var det fullt av kunder i butiken när man reade ut vissa skivor. Åskar Lilja njuter av varje stund i butiken.

Jag mår bra här. För mig är det en dröm att få jobba i en skivaffär

– Jag mår bra här. För mig är det en dröm att få jobba i en skivaffär. Det har det varit ända sedan jag såg filmen High Fidelity, som utspelar sig i en skivbutik, säger Åskar Lilja, som annars är en etablerad Växjökonstnär.

Miljön i källaren är laddad för Åskar Lilja, det är den nog för nästan alla Växjöbor som älskar rockmusik och som var unga på 90-talet. Det var ju i de här lokalerna den passionerade musikälskaren och keramikern Uffe Ekerot hade Uffes källare i flera år.

Uffe Ekerot började med att sälja skivor i sin källare i slutet av 80-talet och snart arrangerade han även konserter där. Band som The Ark, The Mo och Melody Club fick chansen att göra sina första spelningar i Uffes källare.

Han var dessutom en av personerna bakom Emmabodafestivalen. Men för några år sedan sålde Ulf Ekerot källarlokalen och 2015 avled han, 68 år gammal.

– Uffe Ekerot var min kompis och min mentor, han betydde enormt mycket för mig. När jag var ung på 90-talet var jag ofta i Uffes källare och jag spelade här med mitt band. Jag hade min första utställning med teckningar i den här källaren 2003 tack vare honom, berättar Åskar Lilja och lägger till:

– Uffes ande svävar över butiken, när en lampa blinkar till här ibland i källaren tänker jag att det är ett tecken från Uffe.

Publicerad 17 September 2019 00:00