Martin Moses från Växjö vann finalen och blev Årets Kock och Svensk Mästare i professionell matlagning. H.K.H. Prins Carl Philip gratulerade vinnaren

Martin Moses från Växjö vann finalen och blev Årets Kock och Svensk Mästare i professionell matlagning. H.K.H. Prins Carl Philip gratulerade vinnaren Foto: Samuel Unéus

Årets kock heter Moses och är från Växjö: "Livet leker"

VÄXJÖ.

Martin Moses från Växjö vann finalen av Årets Kock 2019. Han är därmed ny svensk mästare i professionell matlagning. – Fantastiskt, livet leker, säger Martin Moses, 37 år.

Av
Hans Nilsson

Martin Moses växte upp på Hovshaga i Växjö och gick en restaurangutbildning på Kungsmad. Det var en lärlingsutbildning på fyra år på den tiden där eleverna höll till mycket på Ringsberg.

Efter den utbildningen på gymnasiet fick han jobb som kock på PM i Växjö.

– Jag jobbade på PM från 2002 till 2005, det var under den tiden då PM flyttade från Dockanhuset till Storgatan. Så jag var med om den utvecklingen där, men efter några år kände jag att jag ville gå vidare och kontaktade Stefan Karlsson från Gemla som hade restaurang i Göteborg, och jag fick jobb där, berättar Martin Moses.

Numera jobbar han på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 tog han silvret i Årets Kock, nu blev det guld och han kan titulera sig som Årets Kock 2019 och svensk mästare.

– Det här betyder jättemycket för mig. Jag har lagt mycket kraft och tid på det här. Min filosofi är att god mat är gott och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat nu, säger Martin Moses.

Det här öppnar många nya dörrar för Martin Moses. I helgen var han med i TV4 Lördagsmorgon och i Aftonbladets TV-sändningar, till exempel.

– Nu är intresset stort i media, och det är jätteskoj. Det är bara att suga åt sig så länge det går, säger Martin Moses.

Martin Moses gillar att laga all möjlig mat. Han har inga särskilda favoriträtter i köket.

– Jag växlar mycket, jag kan älska att laga maträtter med fisk och skaldjur ibland och ibland är det vegetariskt som gäller. Nu blir det mycket ekologiskt och närodlat, berättar han.

Årets Kock – SM i professionell matlagning anses vara Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Det är föreningen Årets Kock som ligger bakom tävlingen.

Publicerad 21 September 2019 00:00