Ulrika Parment har lett kurser i yoga sedan 2015 i Växjö. Hon lär ut två typer av yoga i studion på Västergatan 16, viryayoga och yinyoga.

Ulrika Parment har lett kurser i yoga sedan 2015 i Växjö. Hon lär ut två typer av yoga i studion på Västergatan 16, viryayoga och yinyoga. Foto: Hans Nilsson

Varva ned med yoga i höst: "Man får ett lugn och blir starkare i kroppen"

VÄXJÖ.

Vill man varva ned och lära sig att hantera stress kan yoga kanske vara en väg. – Man fylls av energi, samtidigt som man får ett lugn och får träna sin kropp, säger Ulrika Parment, yogainstruktör, som ordnar kurser i viryayoga och yinyoga på Parment Studio i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Yogan kom in i Ulrika Parments liv för tio år sedan och sedan dess har hon utbildat sig till yogainstruktör på Nordiska Yogainstitutet i Stockholm.

Ulrika Parment har lett kurser i yoga sedan 2015 i Växjö. Hon lär ut två typer av yoga i studion på Västergatan 16 på de kurser som drar igång i början av september.

Den ena heter viryayoga och den är lite tuffare och har fokus på att positionerna ska göras på ett sätt som är hälsosamt för kroppen.

– Det är en fysisk yoga där man tränar styrka och balans, det är en dynamisk form av flödande yoga där ställningarna går in i varandra. När man övar viryayoga ska man ha ett tema eller en tanke man kan filosofera kring, förklarar Ulrika.

– Det här är en fortsättningskurs, man ska helst ha övat en del yoga innan om man ska gå kursen i viryayoga. Våren 2020 kommer det starta en nybörjarkurs i viryayoga, lägger hon till.

Den andra kursen hon lär ut heter yinyoga, den skiljer sig en hel del från viryayoga. På den här kursen kan man vara nybörjare på yoga.

Det är en yoga som ska passa alla människor och kroppar. Den sägs ge ny energi och ska vara speciellt bra för stela och orörliga personer med värk och för människor som lever ett stressat liv med stora krav på prestation.

– Yinyoga är en mer lugn och stillsam form av yoga där man stannar i en position i flera minuter. Man ska vara i sig själv, här och nu, och låta musklerna slappna av helt och hållet. Det mjukar upp bindväven i kroppen, lugnar ned sinnet och minskar stressen.

– Om bindväven är stel och tjock kan det orsaka smärta i kroppen och hindra flödet av energi till hjärnan och andra organ, säger Ulrika, som även erbjuder bindvävsmassage.

För Ulrikas del råder det ingen tvekan om vad yogan har inneburit, hon känner att den har gett henne ett bättre liv.

– Jag har blivit mycket starkare och smidigare i kroppen, och jag har lärt mig att hantera stressen i vardagen och livets utmaningar bättre tack vare yogan, säger hon.

Ulrika samarbetar också med yogainstruktören Maria Ståhl som erbjuder kurser i lugn yoga och meditation på Parment yogastudio i höst.

–Jag har blivit mycket starkare och smidigare i kroppen, och jag har lärt mig att hantera stressen i vardagen och livets utmaningar bättre tack vare yogan, säger Ulrika Parment, yogainstruktör.

Publicerad 21 September 2019 00:00