"Hela kroppen skrek efter förändring, jag vill jobba med händerna", säger Oscar Bohlin-Andersson som hoppade av akademiska studier i Lund för att bli snickare via Lernias utbildning. Foto: Hans Nilsson

Lernia utbildar 100-tals vuxna - 80 procent får jobb

VÄXJÖ.

Hundratals vuxna hittar varje år en väg till ett nytt yrke via Lernias utbildningar i Växjö.En av dem är Oscar Bohlin-Andersson som hoppade av akademiska studier i Lund för att bli snickare. – Hela kroppen skrek efter förändring, jag vill jobba med händerna, säger han.

Av
Hans Nilsson

Det är i Fläktens gamla lokaler som Lernia håller hus på Kvarnvägen i Växjö. Där utbildas en bra bit över 100 vuxna varje år på kurser inom bygg- och anläggning, fordonsteknik, industriteknik och bar och restaurang.

Lernia ägs av staten och har sin bakgrund AMU-gruppen. Man jobbar med bemanning, utbildning och omställning i hela Sverige.

Utbildningarna skapas helt efter var det är störst behov på arbetsmarknaden, med andra ord var det är mest troligt att den som utbildas kan få jobb. Nu är det exempelvis stor brist på CNC-operatörer, snickare och kockar, och det är tre exempel på yrken man kan utbilda sig till på Lernia i Växjö.

– Vi ser att uppåt 80 procent som har gått våra utbildningar får jobb, det är väldigt bra siffror. Kommer man i tid och sköter sig när man är ute på praktiken har man stora chanser att få jobb, säger Magdalena Osbeck, verksamhetschef på Lernia i Växjö.

Det är via Arbetsförmedlingen eller kommunen man får en plats på Lernias utbildningar. Kurserna är korta, ofta nio månader och upp till ett år, och utbildning anpassas efter individen och matchas utifrån vad personen har för bakgrund och kompetens.

– Vi testar alla elever i några veckor först, det är 100 procent individanpassat. En del kanske behöver läsa mer teori och andra mer praktik, säger Björn Robertsson, kundansvarig på Lernia.

Jonatan Karlsson och Kheder Ali är två av eleverna på utbildningen inom restaurang och livsmedel där de studerar till kockar. De har båda erfarenhet av arbete i restaurangkök och nu vill de bli kockar.

– Jag har jobbat som diskare på båten Birka Cruise i Stockholm bland annat, och mitt mål är att få ett jobb som kock på en båt, kanske ett fraktfartyg, när jag slutar här i början på nästa år. Jag trivs i storkök, säger Jonatan Karlsson, som dessutom har studerat på socionomprogrammet i Växjö.

Kheder Ali kom till Sverige hösten 2015 som flykting från Syrien. Han hade börjat studera till arkitekt när kriget startade. Här i Sverige har han jobbat i köket på Ingelstad skola i ett år.

Nu har han ett fast jobb som väntar på honom den 1 oktober när han är klar på Lernia, då blir han kock på Torpaskolan i Växjö.

– Jag gillar att jobba i kök, det är trevligt. På Lernia har jag fått en jättebra utbildning, jag har fått lära mig om specialkost till exempel, berättar han.

Kheder Ali är ett bra exempel på hur Lernia jobbar med att individanpassa utbildningen. Han har kunnat vara kvar på Ingelstad skola och jobba på 75 procent där samtidigt som han har läst på Lernia

Oscar Bohlin-Andersson går på bygg- och anläggning och har precis som Jonatan och Kheder en akademisk bakgrund.

Han började läsa service management på Lunds universitet men kände snart att det var helt fel för honom.

För ett och ett halvt år sedan hoppade han av studierna. Sedan i maj i år går han på bygg- och anläggning på Lernia istället och i december är han klar med utbildningen till snickare.

– Det känns bra, jag har nog alltid velat jobba med händerna och som snickare känns det mer som att man jobbar på riktigt. Helst vill jag renovera äldre hus eller montera lösvirkeshus, säger han.

Publicerad 22 September 2019 00:00