För att möta efterfrågan på batterimoduler är Micropower Group i Växjö på väg att bygga en ny fabrik på totalt 6 800 kvadratmeter på Nylandavägen nära flygplatsen i Öjaby.

För att möta efterfrågan på batterimoduler är Micropower Group i Växjö på väg att bygga en ny fabrik på totalt 6 800 kvadratmeter på Nylandavägen nära flygplatsen i Öjaby. Illustration: Arkitektbolaget

Micropower bygger jättefabrik i Öjaby: "Vi kommer anställa mycket folk"

VÄXJÖ.

Micropower Group i Växjö gör nu sin största satsning någonsin och bygger en fabrik i Öjaby för produktion av batterimoduler. – Vi ser en extremt ljus framtid, vi kommer expandera de kommande åren och anställa mycket folk, säger Andreas Mattisson, vice vd på Micropower.

Av
Hans Nilsson

Micropower Group startade 1984 i Växjö och man har i flera år tillverkat batteriladdare till traditionella bly-syra-batterier.

Det har kommit till flera bolag i koncernen genom åren och företaget finns i flera städer i Sverige, men också i länder som Finland, Tyskland, Kina och USA.

Numera jobbar man främst med återförsäljare runt om i världen som säljer vidare produkterna till industriföretag som har fordon som lastbilar, bussar, truckar, båtar. Man gör även olika typer av batteriladdare och andra energilösningar.

För två år sedan gjorde företaget en mycket viktig affär. Man köpte en andel i ett företag som hade ett litiumjonkoncept. Det företaget är idag helägt och ingår i koncernen med namnet Micropower Lionova.

Inom ramen för Micropower Lionova har man börjat tillverka litiumjonbatterier och modulära litiumjonbatterier.

De batterimodulerna har blivit en jättesuccé på industrimarknaden. För Micropower med 200 anställda i Växjö och runt 330 anställda i hela världen betyder det att det bara går uppåt nu.

Omsättningen landade på 381 miljoner kronor på Micropower Växjö för 2018 och för Micropower Group totalt 535 miljoner kronor.

– Målet i år är att omsätta 510 miljoner kronor i Micropower Växjö och i hela koncernen 720 miljoner kronor. Vi ser en väldigt stark tillväxt en relativt lång tid framöver där vi löpande kommer att öka personalstyrkan, säger Andreas Mattisson, vice vd på Micropower i Växjö Group.

För att möta efterfrågan på batterimodulerna är Micropower Group på väg att bygga en ny fabrik i två etapper på totalt 6 800 kvadratmeter, och med en kontorsdel, på Nylandavägen nära flygplatsen i Öjaby. Kapaciteten kommer att vara batterier motsvarande 1 gigawattimme (GWh) om året.

Företaget har redan en produktion av batterimoduler i en fabrik på Arabygatan med ett 25-tal anställda. Den nya fabriken i Öjaby kommer bli fem gånger större än den på Arabygatan.

Den 1 december i år ska den första delen av den nya fabriken vara klar för produktion i Öjaby och i januari 2020 ska allt vara färdigbyggt i produktionsdelen. Under våren blir även kontorsdelen klar. Fabriken på Arabygatan läggs ned och de anställda där börjar i fabriken i Öjaby istället.

– Det här är den största investering Micropower har gjort någonsin. Men vi är bara i början av den här satsningen, säger Andreas Mattisson.

I fabriken i Öjaby kommer 40 till 50 personer jobba med produktionen till en början. Man söker nu operatörer, automationsingenjörer och olika typer av tekniker.

– Vi siktar på att starta rekryteringen av 20 till 30 personer relativt omgående. Min bedömning är att 15 till 20 av dessa är tillsatta fram till årsskiftet, resten i början av 2020, förklarar Andreas Mattisson.

Publicerad 22 September 2019 00:00