I en ny motion från Socialdemokraterna i Växjö föreslås att det skrivs in i flaggpolicyn att Prideflaggan ska hissas på kommunhuset och andra platser i Växjö på Prideveckan. Detta efter att SD-styret i Sölvesborg inte vill hissa Prideflaggan och en oro över att samma sak kan hända i Växjö.

I en ny motion från Socialdemokraterna i Växjö föreslås att det skrivs in i flaggpolicyn att Prideflaggan ska hissas på kommunhuset och andra platser i Växjö på Prideveckan. Detta efter att SD-styret i Sölvesborg inte vill hissa Prideflaggan och en oro över att samma sak kan hända i Växjö. Foto: Lina Alriksson

S till motattack mot SD: "Prideflaggan en symbol för frihet"

VÄXJÖ.

Socialdemokraterna i Växjö går nu till motattack mot SD efter att Prideflaggan inte får hissas i Sölvesborg. I en rykande färsk motion vill man se till att Prideflaggan i Växjö kommun hissas oavsett framtida politisk majoritet. – Prideflaggan är en symbol för frihet, vi är stolta över Pride i Växjö, säger Tomas Tornell i Socialdemokraterna.

Av
Hans Nilsson

I den nuvarande policyn för kommunal flaggning i Växjö är den frågan delegerad till kommunchefen. Med andra ord är det kommunchefen som tar beslut om flaggningen av Prideflaggan på kommunhuset, till exempel.

Men nu kan en helt ny motion från Socialdemokraternas båda kommunalråd i opposition, Malin Lauber och Tomas Tornell, ändra på den saken. I veckan har motionen varit uppe till beredning. Troligen tas det beslut i kommunfullmäktige i höst.

Där föreslås det att det skrivs in i flaggpolicyn att Prideflaggan ska hissas på kommunhuset och andra platser i Växjö under själva Prideveckan.

I motionen slås det också fast att om det blir en ny politisk majoritet med en ny ordförande i kommunstyrelsen kan denna inte ändra på den policyn utan att det sker en politisk debatt först.

– Vi tittade på vad som hände i Sölvesborg och vi blev oroliga för att samma sak kan ske i Växjö, vi vill undvika det. Det var ju det nya styret där med SD, M och KD som tog beslut om att Prideflaggan inte ska hissas på deras stadshus, säger Tomas Tornell (S).

– För oss är Prideflaggan en viktig frihetssymbol för att man ska ha rätt att älska vem man vill och att vara den man vill. Därför vill vi att det skrivs in i flaggpolicyn att det krävs en debatt innan ett beslut, om en ny majoritet vill ändra på policyn.

Moderaternas kommunalråd i Växjö, Anna Tenje, ställer sig positiv till Socialdemokraternas motion i ärendet.

– Mitt förslag är att vi bifaller motionen, jag tror att det kommer att finnas en majoritet för den i fullmäktige nu i höst. Prideflaggan står för alla människors lika värde och rättigheter och det har Moderaterna i Växjö inga problem med, detta är något som en kommun ska spegla dessutom, förklarar Anna Tenje.

Suzana Mocevic, ordförande i Pride i Växjö, är en av de runt 10 000 som kommer att åka till Sölvesborg under deras Pride 2020 för att markera mot beslutet att inte hissa Prideflaggan.

– Jag kommer att åka dit för att jag vill stödja Pride i Sölvesborg och utvecklingen av mänskliga rättigheter i den kommunen. Att hissa Prideflaggan är en viktig symbolhandling för oss, det visar att man tar ställning för alla människors lika värde och för mångfald, säger Suzana Mocevic.

Publicerad 30 September 2019 09:00