"Vi vill inte att Växjö kommunhus ska hissa Prideflaggan, men det är inte för att vi är emot Pride i sig och HBTQ-personers rättigheter. Vi anser att en kommun ska vara neutral," säger Pernilla Wikelund, ordförande i SD i Växjö. Foto: Hans Nilsson

SD i Växjö: "Vi vill inte att Pride-flaggan hissas på kommunhuset"

VÄXJÖ.

I Sölvesborg hissas inte Prideflaggan på stadshuset. Pernilla Wikelund i Sverigdemokraterna skulle inte vilja se Prideflaggan hissas på Växjö kommunhus heller. – En kommun ska inte vara aktivistisk, men den här frågan har blåsts upp så mycket att den bara splitrar och söndrar, säger Pernilla Wikelund ordförande för SD i Växjö.

Den senaste tiden har Sölvesborg i Blekinge stått i fokus i mediedebatten.

Kommunen leds av Samstyret med SD, KD, M och SoL-partiet och kommunalrådet och Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon(SD) i spetsen.

På kort tid har Samstyret i Sölvesborg tagit tre beslut som fått politiska motståndare att rasa. Man säger nej till utmanande samtidskonst, nyanlända och att hissa Pride-flaggan på stadshuset.

Det är bara svenska flaggan och den egna kommunflaggan som ska hissas på stadshuset.

– Det här är viktiga markeringar och helt sunda attityder och friska ställningstagande. De vill ta ansvar för skola, vård och omsorg i Sölvesborg, det är ju det som är kommunens kärnfrågor och det är till detta som kommunens pengar ska gå, säger Pernilla Wikelund, ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö.

Prideflaggan hissades på stadshuset i Sölvesborg under det förra styret, men med nuvarande ledning med SD i spetsen kommer det inte ske. Man hänvisar till sin flaggpolicy.

– Vi vill inte att Växjö kommunhus heller ska hissa Prideflaggan, men det är inte för att vi är emot Pride i sig och HBTQ-personers rättigheter. Vi anser att en kommun ska vara neutral, kommunen har inte i uppdrag att ta politisk ställning eller vara aktivist, säger Pernilla Wikelund.

– Men om det här nu är så viktigt så undrar jag varför man inte hissar Prideflaggan i utanförskapsområden som Araby? Där finns det oftast inte så stor acceptans för HBTQ-frågor, lägger hon till.

Pernilla Wikelund har aldrig gått i ett Pridetåg, varken i Växjö eller någon annanstans. Hon känner sig inte välkommen där.

– Pride har blivit politiskt laddat, och sedan gillar jag inte hur Pride ser ut i Stockholm. Det är porriga och sexistiska uttryck mitt bland barn i det Pridetåget och det tilltalar mig inte alls.

Vid nästa års Pride i Sölvesborg väntas uppåt 10 000 personer från hela landet ansluta för att markera mot SD:s beslut att inte hissa Prideflaggan på stadshuset..

– Det här tjänar både SD och Sölvesborg på, folk ska ju bo och äta och handla när de är i Sölvesborg. Men allvarligt talat så är det en hetsjakt på oss i SD, det har blivit snedvridet i media.

– Man blåser upp det som händer i Sölvesborg och det splittrar och slår sönder tilliten till samhället och andra människor, menar Pernilla Wikelund.

Publicerad 30 September 2019 08:52