Håkan Ernstson som har Ernstson Foto på Klostergatan mitt emot Ica håller med John Curovac om att situationen är ohållbar med ungdomsgängen på gatan som sprider oro bland kunder och butiksägare.

Håkan Ernstson som har Ernstson Foto på Klostergatan mitt emot Ica håller med John Curovac om att situationen är ohållbar med ungdomsgängen på gatan som sprider oro bland kunder och butiksägare. Foto: Hans Nilsson

Håkan Ernstson: "Jag har sett 20 slagsmål utanför min butik"

VÄXJÖ.

Hörnet Klostergatan-Sandgärdsgatan mitt i Växjö har blivit en otrygg plats. Det kan Håkan Ernstson som har fotobutik vittna om.– Vi är utsatta i det här hörnet. Jag har sett 20 slagsmål utanför butiken mitt på dagen det senaste året och jag ser ofta tonåringar som säljer knark här, säger han.

Av
Hans Nilsson

Håkan Ernstson som har Ernstson Foto på Klostergatan mitt emot Ica Supermarket håller med John Curovac om att situationen är ohållbar med ungdomsgängen på gatan som sprider oro bland kunder och butiksägare.

– Det är en samlingsplats för olika gäng och det är mest killar med invandrarbakgrund, det kan vara 20-30 ungdomar utanför butiken.

– Ibland sitter de på trappan till min butik och hindrar kunder från att gå in eller så säger de till kunderna att butiken är stängd fast den inte är det, berättar Håkan Ernstson.

En i personalen på Ernston Foto såg med egna ögon hur en tonårskille slog sönder en fönsterruta till butiken i somras.

Den här platsen verkar dra till sig rivaliserande gäng.

– Minst 20 gånger på ett år har jag stått inne i butiken och sett hur de har slagits med varandra utanför mitt på dagen. De kan vara tre eller fyra killar som slåss, mitt bland folk på gatan, säger Håkan Ernstson.

Han anser att problemen började när den gamla järnvägsstationen revs för lite mer än ett år sedan. Då flyttade mycket av problemen från stationsområdet till området utanför hans butik.

– Plötsligt började det göras upp knarkaffärer inne på bakgården till butiken. Det var mycket folk som hängde där och fastighetsägaren låste grinden till slut. Men istället har jag sett att det säljs knark på Klostergatan och på gården bakom Akademibokhandeln och Kafé de luxe, förklarar Håkan Ernstson.

– Ibland när jag ska gå hem på kvällen står det 30 personer utanför butiken, det är faktiskt ganska obehagligt. Jag har aldrig varit med om det här under alla de 25 år jag har haft fotobutiken, så här kan det inte fortsätta. Men det känns som att polisen inte gör tillräckligt.

Publicerad 04 October 2019 00:00